Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

De 8 meest gestelde vragen over WordPress

Je kunt er niet meer omheen: WordPress. Waar dit ooit begon als een platform om te bloggen, is het nu een van de meeste gebruikte content management systemen om een website mee te maken en te onderhouden.

Met talloze mogelijkheden op het gebied van thema’s en plugins biedt WordPress voor ieder wat wils. En het grootste voordeel: Het is open source. Open source houdt in dat iedereen mee kan werken en kan helpen met het verder ontwikkelen. In het geval van WordPress zit er een grote community achter die WordCamps organiseert en op lokaal niveau ook WordPress meetings. De ontwikkeling staat dus verre van stil!

Wij gebruiken voor de bouw van een website eigenlijk alleen nog maar WordPress. Samen met de klant kijken wij naar de onderneming en het doel van de website om zo een geschikt thema voor te stellen.

1. Is WordPress gratis?

Die vraag is met ja en nee te beantwoorden.

Logo WordPress

Er is namelijk een verschil tussen wordpress.com en wordpress.org. Ik hoor je denken: Ja duh, de domeinnaam. Maar, er is meer dan dat 🙂

Op WordPress.com maak je binnen no time een eigen website. Je hebt dan geen eigen domeinnaam, maar je website staat dan op een subdomein van wordpress.com. Dat ziet er als volgt uit: mijnwebsite.wordpress.com. Ook worden er advertenties van WordPress op jouw website geplaatst. Wil je een eigen domeinnaam en geen advertenties, maar wel wordpress.com blijven gebruiken? Dan moet je betalen.

Dan is er wordpress.org. Deze variant is gratis, maar vergt soms iets meer kennis en tijd. Zo moet je een domeinnaam -link blog domeinnaam kiezen- en een hostingomgeving hebben. Op die hostingomgeving installeer je WordPress (ook dat is tegenwoordig al een stuk eenvoudiger).

De meeste partijen bieden de mogelijkheid om deze variant te installeren op de hostingomgeving. Voordeel van deze variant is dat je veel meer keuze hebt uit thema’s en plugins.

2. Wat heb ik nodig voor een WordPress website?

Allereerst: een doel! Waarom wil je een website? Maar, ik ga er vanuit dat je die wel hebt als je deze vragen leest 🙂

Dan is het belangrijk dat je een domeinnaam hebt.

Heb je die? Dan wordt het tijd voor de hostingomgeving. Je kunt dit zien als een stukje ruimte waar jouw website komt. In dit geval is het een stukje ruimte op een server. Er zijn veel partijen die dit tegen een lage prijs aanbieden, maar let op: vaak zijn hier de opslag en de bezoekersaantallen aan limieten verbonden.

En dan het meest belangrijke: een WordPress installatie! Heb jij je hosting bij ons? Dan installeren wij voor jou WordPress.

Eenmaal geïnstalleerd is het tijd om een thema uit te zoeken. Er zijn ontzettend veel thema’s voor WordPress, de een nog mooier dan de ander. Laat je niet alleen verleiden door het grafische, maar check ook de specificaties. Er zijn zowel gratis, als betaalde thema’s. Daar komen we verderop nog op terug.

3. Ik wil graag een webshop, kan dat ook met WordPress?

Logo WoocommerceJa, dat kan zeker! Misschien denk je bij WordPress alleen aan een blog of website, maar ook webshops kun je eenvoudig beheren met WordPress. De basis voor een webshop is hetzelfde als voor een website. Je hebt ook hier een domeinnaam, hostingomgeving en WordPress installatie nodig.

Als je op zoek gaat naar een thema voor een webshop zul je de term WooCommerce veel tegen komen. Woocommerce is de plugin die er voor zorgt dat het een webshop wordt. Met deze plugin kun je eenvoudig producten en bestellingen beheren, maar ook verzendkosten instellen en betaalwijzen koppelen.

Je kunt de WooCommerce plugin zelf installeren, maar het is beter om een thema te kiezen die Woocommerce ondersteunt. De installatie van het thema bevat ook de benodigde plugins, waaronder WooCommerce.

Heb je specifieke wensen op het gebied van de webshop? Denk aan extra opties die je wilt in het bestelproces of het boeken en afrekenen van een afspraak. Hiervoor zijn diverse plugins beschikbaar. WooCommerce biedt zelf een aantal plugins aan, maar er zijn ook andere partijen die handige plugins ontwikkeld hebben hiervoor.

Let op: deze plugins zijn veelal niet gratis.

Bekijk een aantal Woocommerce projecten

Slagerij van Guilik
Oh My Lash portfolio
Zeilschool Neptunus Friesland logo

4. Zijn betaalde thema's beter dan de gratis thema's?

Zoals al eerder benoemd, zijn er talloze thema’s te vinden. WordPress zelf biedt er een groot aantal aan. Deze zijn gratis.

Maar als je op websites zoals templatemonster of themeforest kijkt, dan zie je daar nog veel meer thema’s voor WordPress. Deze thema’s zijn betaald.

Zijn de betaalde thema’s beter dan de gratis thema’s? Nee, dat is niet per definitie zo. Het ligt volledig aan wat jij wilt en verlangt van een thema. De gratis thema’s zijn kwalitatief prima, maar bieden veel minder mogelijkheden.

Waar het verschil in zit tussen gratis en betaalde thema’s? Vaak zit dit in de mogelijkheden om dingen aan te passen. In een gratis thema kun je bepaalde zaken aanpassen, maar zit je veel meer gebonden aan de vooraf gedefinieerde lijnen. Je kunt vaak een kleurtje aanpassen, maar veel meer niet. Het stramien waarbinnen je moet werken, is sterk afgekaderd.

Kies je voor een betaald thema dan kun je vaak veel aanpassen. Van kleuren tot lettertypes en lettergroottes. Je kunt bijvoorbeeld instellen hoe groot je de H1 wilt, in welke kleur en in welk lettertype.

Nog een voordeel van een betaald thema, is dat er vaak al meerdere pagina stramienen zijn met de opties de de pagina builder biedt. Denk aan een ‘over ons’ pagina of een pagina waar prijzen op vermeld staan. Super handig om die te gebruiken, scheelt je een hoop tijd in het uitzoeken welk element je nou het beste waar kunt plaatsen.

Als laatste voordeel de plugins. Wanneer je een thema koopt dat past bij jouw business en doel, dan hoef je niet meer zelf te zoeken naar bepaalde plugins. Een voorbeeld hiervan is een boeking plugin. Heb je een b&b? Dan kijk je bij de betaalde thema’s die optimaal zijn voor een hotel of bijvoorbeeld appartementen verhuur. Hier zitten vaak al de gewenste functionaliteiten in, zoals het kunnen boeken via de website.

Op het moment dat je het thema installeert, zul je zien dat er verplichte en aanbevolen plugins zijn die bij het thema horen. Deze zorgen voor de gewenste functionaliteit op de website.

5. Zijn WordPress plugins gratis?

Er zijn ontzettend veel plugins beschikbaar voor WordPress. Je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft hiervoor al iets gemaakt.

Je kunt vanuit WordPress eenvoudig zoeken naar plugins. Degene die je daar vindt, kun je gratis en rechtstreeks downloaden naar je WordPress omgeving.

Er zijn veel plugins die naast de gratis variant, een premium of een pro versie aanbieden waar je wel voor moet betalen. Vaak kun je met die betaalde versie net iets meer, net zoals bij de thema’s.

Naast dat je via WordPress plugins kunt downloaden, zijn er ook wel sites die plugins aanbieden. Het gaat dan vaak om een iets complexere functionaliteit en deze plugins zijn vaak ook betaald. Denk hierbij aan WooCommerce die hun eigen plugins aanbieden of betaalde plugins die je vindt op themeforest.

6. Waar moet ik op letten als ik een plugin installeer?

Iedereen kan een plugin ontwikkelen voor WordPress en die aanbieden. Daarom is het belangrijk dat je op een aantal dingen let als je een plugin zoekt en wilt installeren.

  1. Hoeveel actieve installaties heeft de plugin? Wanneer er meerdere plugins zijn voor de functionaliteit die jij zoekt, kun je op deze manier zien wat de meest populaire is.
    Je kunt het aantal actieve installaties eenvoudig zien in het overzicht.
  2. Is de plugin compatibel met je huidige versie van WordPress? Wanneer hier staat: niet getest met jouw WordPress versie is er een kans dat de plugin niet naar behoren functioneert. Ook dit is terug te vinden in het overzicht.
  3. Let op de laatst bijgewerkt. Dit geeft aan hoe actief de ontwikkelaars van de plugin zijn met het oplossen van bugs en het vernieuwen van de functionaliteit. Wederom in het overzicht al te zien.
  4. Kijk naar de beoordeling van de plugin. In het overzicht zie je al het aantal sterren dat de plugin krijgt. Wil je de beoordelingen lezen? Dan kun je op Meer details klikken om de beoordelingen te lezen.
Plugins WordPress

Wanneer je op meer details klikt, kun je ook de (technische) specificaties zien en vaak ook een paar afbeeldingen van de werking van de plugin.

7. Is een WordPress website of webshop gemakkelijk te onderhouden?

Uiteraard is dit van meerdere dingen afhankelijk, maar ik durf hier wel een volmondige Ja op te antwoorden.

Wanneer je al enige ervaring hebt, heb je natuurlijk een kleine voorsprong. Heb je geen ervaring met WordPress? Geen probleem, binnen korte tijd zul je de basis beheersen.

Besteed je het beheer liever uit? Ook dat is een optie. Wij helpen je graag met het plaatsen van je content.

Het updaten van plugins gaat eenvoudig. Belangrijk is om vooraf een volledige backup te maken. Wanneer er iets kapot gaat in jouw website of -shop, kun je de backup weer terug zetten.

8. Is WordPress veilig?

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS en ligt daarom natuurlijk meer en vaker onder vuur, dan andere Content Management Systemen. Maar is WordPress daarom onveilig te noemen?

Net als met alle andere software is WordPress zo veilig als de gebruiker. Dus ja, het gebruiken van sterke wachtwoorden is en blijft belangrijk! Maar ook het inrichten van een goede server omgeving en installatie van een SSL certificaat, dat draagt allemaal bij aan de mate waarin WordPress veilig te noemen is.

En als we daar iets dieper op inzoomen is het bijvoorbeeld belangrijk om de ‘standaard’ opties aan te passen na installatie. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig volledige back-ups draait, zodat je problemen kunt verhelpen als er toch onverhoopt iets fout gaat.

En last but not least! Zorg er altijd voor dat jouw thema en de gebruikte plugins up-to-date zijn!

Als je deze maatregelen treft en je gebruikt gewoon een standaard thema dan ben je redelijk beveiligd. Het is een basis, maar toch redelijk veilig te noemen.

Lees ook ons blogitem over de veiligheid van WordPress. 

Een duwtje in de juiste richting nodig? Of onduidelijkheden?
Neem gerust contact op
Google Gsuite reseller
Goede functionele website gebouwd! Denken met je mee, ook voor verbetering van de vindbaarheid van de website en verdere marketing.
Arnoud van Guilik
Wij zijn al jaren klant bij F&J naar volle tevredenheid!
Rikels Slaapexperts
Ria Suos
Als groeiend glasbedrijf in de particuliere sector bied FenJ een perfect partnerschap voor onze online marketing! Goed meedenken, ideeën, creativiteit en een luisterend oor werpt zijn vruchten af in onze commercie. Beter vindbaar op het world wide web zorgt voor meer opdrachten. Kort geleden met Joyce Rademaker een strategie sessie gehad (aanrader voor elke ondernemer). Hieruit blijkt dat wij nog meer uit online marketing kunnen halen en zal FenJ hierbij weer een grote rol spelen voor de juiste content en know-how!Met vriendelijke groeten, Tino KwakkelKwakkelglas Glaszetbedrijf.Lees meer
Tino Kwakkel
F&J webcreation is sinds enkele jaren de vaste online 'leverancier' voor Space Winner. In deze periode hebben zij laten zien een goed, betrouwbaar, flexibel en betaalbaar product te kunnen leveren door middel van hun eigen CMS. Hoewel er tegenwoordig tal van open source alternatieven zijn, is dat voor ons geen reden geweest over te stappen. Tot op heden kent het CMS voor ons geen of nauwelijks beperkingen. Mark, Kim Fred en Joyce denken met je mee, zitten niet op de klok en zijn bovendien makkelijk in de omgang. De programmeurs (die ik niet ken) weten de werkzaamheden snel en goed uit te voeren. Voor F&J zou ik een vaste samenwerking met een hele goede online marketeer een aanwinst en voor de toekomst eigenlijk ook een must vinden. Ik kan dit bedrijf bij iedereen warm aanbevelen! (Space Winner Self Storage)Lees meer
Joost Kleine Snuverink
Al een paar jaar werken we naar volle tevredenheid samen met F&J Webcreation. De technische realisatie van onze website en sinds kort ook onze mobiele website met CMS is door F&J uitgevoerd en alles functioneert prima naar wens.Lijnen zijn kort, snel schakelen, meedenken; top! Lees meer
Albertine Jongsma
Een geweldig team. Gedreven, professioneel , afspraak is afspraak, stipt, communicatief - ze gaan voor de klant en het eindresultaat. Langdurig zeer prettig samengewerkt met de realisatie van mijn nieuwe website voor PC, tablet en mobiel. F&J Webcreation krijgt 5 sterren van mij; dubbel en dwars verdiend!Lees meer
Marc Vorgers
In een project voor een gemeenschappelijke opdrachtgever heb ik voor het eerst mogen samenwerken met F&J Webcreation en ik kan wel stellen dat die samenwerking uitermate prettig tot stand kwam en al die tijd alleen nog maar beter werd.Het team staat open voor suggesties, afspraken worden nagekomen, planningen gehaald conform aanbieding en er komen nooit spreekwoordelijke konijntjes uit de hoed.Als je op zoek bent naar een webdesign club, dan is F&J een echte aanrader!Lees meer
Eduard de Boer