Is WordPress wel veilig?

15 december 2016
Door Joyce Rademaker
Joyce Rademaker
Joyce Rademaker
Ondernemer / Strateeg / SEO

Het is een vraag die we regelmatig krijgen.

De veiligheid van WordPress is een wereldwijd thema. En het antwoord op de vraag “Is WordPress wel veilig?” is eigenlijk: Ja en Nee.

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte CMS en ligt daarom natuurlijk meer en vaker onder vuur, dan andere Content Management Systemen. Maar is WordPress daarom onveilig te noemen?

Net als met alle andere software is WordPress zo veilig als de gebruiker. Dus ja, het gebruiken van sterke wachtwoorden is en blijft belangrijk! Maar ook het inrichten van een goede server omgeving en installatie van een SSL certificaat, dat draagt allemaal bij aan de mate waarin WordPress veilig te noemen is.

En als we daar iets dieper op inzoomen is het bijvoorbeeld belangrijk om de ‘standaard’ opties aan te passen na installatie. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig volledige back-ups draait, zodat je problemen kunt verhelpen als er toch onverhoopt iets fout gaat.

En last but not least! Zorg er altijd voor dat jouw thema en de gebruikte plugins up-to-date zijn!

Als je deze maatregelen treft en je gebruikt gewoon een standaard thema dan ben je redelijk beveiligd. Het is een basis, maar toch redelijk veilig te noemen.

Ons advies is echter wel: “Laat je adviseren door een expert”.

Er zijn namelijk zoveel templates, thema’s en plugins dat je als ‘gewone’ gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet.

Je zou bijvoorbeeld denken dat de betaalde plugins ook de veiligste plugins zijn… toch? Maar dat is niet per definitie zo. Er zijn betaalde plugins die toch slecht geprogrammeerd zijn, net zo goed als dat er legio aan gratis plugins zijn die heel schoon en goed gebouwd zijn.

Tel je daarbij op dat sommige plugins fantastisch werken, totdat je ze combineert met een andere plugin. En je zult als snel tot de conclusie komen dat het stukken fijner is om je WordPress door een expert te laten installeren en inrichten.

Terug naar het thema veiligheid.

Het is goed om te weten dat er WordPress servers bestaan en dat de bestandsrechten juist ingesteld moeten zijn. WordPress servers zijn speciaal ingericht voor het optimaal draaien van jouw WordPress website. Het grote voordeel van zo’n server omgeving is dat deze beschermd is tegen de “bekende” WordPress problemen.

Als je zelf je WordPress gaat installeren en inrichten, dan is het ook goed om te weten dat er WordPress plugins zijn die je kunnen helpen met de beveiliging. De beste plugins, zijn de plugins die je een simpele ‘wizzard’ bieden, waarmee je je website kunt ‘doorlopen’ op beveiligingsissues. De plugins verzorgd niet zelf een betere beveiliging.

En vergeet niet dat WordPress misschien nog wel veiliger te noemen is dan andere ‘out of the box’ of maatwerk CMS systemen. Er is alleen een groter risico op problemen, doordat WordPress wereldwijd het meest gebruikte CMS is.

Het voordeel is dat juist omdat WordPress een zoveel gebruikt CMS is er ook altijd snel gereageerd wordt op veiligheidsproblemen.

Natuurlijk moet je wel actief veiligheidsupdates in de gaten houden en tijdig (laten) installeren. Alhoewel kleine updates tegenwoordig gewoon geautomatiseerd geïnstalleerd worden.

Wat kun je zelf doen om zo veilig mogelijk met WordPress te werken?

Of jouw organisatie nu groot of klein is, veiligheid is en blijft een thema. Een serieus thema net zoals de beveiliging van bijvoorbeeld de interne servers en draadloze netwerken.

Wat kun je nog meer doen om de veiligheid van je WordPress website te verhogen? Nog een aantal tips:

Conclusie?

WordPress is een goed beveiligd platform te noemen, maar net als voor de hele software wereld geldt, niemand kan een 100% garantie geven.

En net als met elke applicatie moet je WordPress up-to-date houden, goede back-ups draaien, zorgvuldig omgaan met wachtwoorden en in elk geval een betrouwbare, veilige hosting oplossing kiezen.

En als je ook nog onze tips toepast, dan ben je een heel eind op weg 🙂

Wil je draaien op onze speciale WordPress servers? Heb je vragen of hulp nodig bij het onderhoud van je WordPress thema en Plugins? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
WordPress tips
De 7 voordelen van WordPress voor je op een rij

Waarom werken met een WordPress website? Daar zijn vele redenen voor, maar wij vinden dat je met WordPress alle tools in handen hebt om met je website te kunnen scoren.