Waarom kiezen voor WordPress? Wij geven je 10 redenen!
20 oktober 2023
Door Lana
Portret Lana
Lana
Content Marketeer

Waarom wij en onze klanten kiezen voor WordPress

WordPress is het vertrekpunt van jullie online succes!

In deze blog vertellen we je graag waarom wij en onze klanten kiezen voor WordPress. WordPress is namelijk niet meer weg te denken uit het online landschap. Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Het is een open-source contentmanagementsysteem, ook wel CMS genoemd. Miljoenen mensen over de hele wereld maken er gebruik van.

WordPress is een gebruiksvriendelijk platform dat de basis vormt voor jouw online strategie. Is je doel online vindbaarheid, online verkopen of meer zichtbaarheid door kennis te delen met blogs? De mogelijkheden met WordPress zijn echt eindeloos!

1. WordPress is een open source CMS

WordPress is een open source CMS, wat betekent dat het gratis* te gebruiken is. Je hebt WordPress.org en WordPress.com. De verschillen? WordPress.org is een zelfgehoste versie die je meer controle biedt over jouw website en die aangevuld kan worden met geavanceerde plugins. Hierover later meer. WordPress.com is geschikt voor nieuwkomers, maar minder geschikt voor bedrijven die stappen willen zetten naar online resultaat. Velen kiezen daarom ook voor WordPress.org.

*Om een website te laten draaien op WordPress, zijn er kosten verbonden aan jouw hosting en domeinnaam op het internet. Hosting betekent simpelweg dat je een plekje hebt op het internet, terwijl de domeinnaam je adres is op het internet.

Ben je van plan om binnenkort een website te gaan oprichten? Dan is het verstandig om vooraf eerst een domeinnaam check te doen. Is je gewenste domeinnaam nog beschikbaar? Registreer de domeinnaam dan direct!

2. Er zijn meerdere functionaliteiten binnen WordPress

Oorspronkelijk is WordPress ontwikkeld om blogs te kunnen plaatsen, maar inmiddels is hier wel flink verandering in gekomen. We geven je een korte samenvatting van de functionaliteiten van WordPress.

Met WordPress kun je websites maken om zichtbaar te zijn en naamsbekendheid op te bouwen. Je kunt gaan werken aan je merk! Maar WordPress heeft ook de functionaliteiten om een website om te bouwen naar een webshop én deze te lanceren. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om vacaturesites op te zetten om vacatures onder de aandacht te brengen en te vullen.

Om dit te realiseren met WordPress kan er gebruikgemaakt worden van de aanvullende functionaliteiten zoals thema’s en plugins van WordPress.

3. WordPress draait op thema’s en plugins

Zie WordPress als een Windows computer die je personaliseert met verschillende soorten apps als Google Chrome, Google Calendar, Gmail, Spotify, noem maar op. Apps die de navigatie en het gebruik van de Windows computer gemakkelijker maken. Zie deze apps als de plugins van jouw website.

WordPress is namelijk uitbreidbaar met verschillende (betaalde en gratis) thema’s en plug-ins. Kies vooraf een thema uit, het thema zorgt voor het uiterlijk, de lay-out en de functionaliteiten van je website. Thema ingesteld? Dan kun je de website een body geven met plugins.

Tip van onze collega Jelle: “Let op dat je thema ook de gewenste pagina builder ondersteunt, wij adviseren het thema Hello Elementor in combinatie met Elementor”.

De plugins gaan bepalen hoe je website zal functioneren. Dit kunnen kleine en grote plugins zijn. Denk bijvoorbeeld aan Elementor, één van de populairste (gratis) pagebuilders. Of de plugin WooCommerce, die de basis vormt voor een webshop.

Overigens is WordPress ook heel geschikt om een maatwerk website mee te ontwikkelen. Jouw eigen identiteit stevig online? Laat dan een maatwerk WordPress website ontwerpen en maken.

4. WordPress heeft een gemakkelijke systeemintegratie

WordPress is niet meer weg te denken uit de wereld van websites, zoals we in het begin van deze blog al beschreven. WordPress is zo populair dat softwareprogramma’s en ontwikkelaars rekening houden met de mogelijkheden van WordPress. Dit heeft geleid tot een superhandige systeemintegratie. Wil je bijvoorbeeld een contactformulier toevoegen of een tool waarmee je aan jouw SEO kan werken? Het installeren van een plugin is vaak al voldoende.

5. WordPress is flexibel in gebruik

Naast dat je met plugins alle kanten op kunt, is WordPress ook erg flexibel en gebruiksvriendelijk. Flexibel in de zin van dat je echt alle kanten op kunt met WordPress!

Neem bijvoorbeeld onze klant Ivo Ouwerkerk, hij koos voor een WordPress website om meer naamsbekendheid op te bouwen en zichtbaar te zijn. Dit voor ervaren ondernemers en directeuren die een sparringpartner/businesscoach op zowel zakelijk als persoonlijk vlak zoeken. Of neem bijvoorbeeld Wolkyshop, zij kozen voor een vernieuwde WooCommerce webshop om de klant nog beter te kunnen bedienen!

Bepaal wat je doelen zijn en realiseer deze doelen met een WordPress website of Woocommerce webshop als basis. Installeer vanuit hier benodigde plugins, de plugins gaan met de ontwikkelingen mee, de functies dus ook. Het is niet meer nodig om ingewikkelde codes toe te voegen om een website of webshop naar wens in te richten!

Maar, het ontwikkelen van een WordPress website of WooCommerce webshop is niet makkelijk, ieder zijn vak. Goed om te weten? De genoemde voorbeelden zijn klanten van ons en maatwerk oplossingen.

6. WordPress helpt bij jullie vindbaarheid

WordPress staat erom bekend dat je er eenvoudig SEO-functionaliteiten mee kunt integreren. Even terugschakelen, SEO staat voor Search Engine Optimization ofwel zoekmachine optimalisatie. Met SEO kun je jouw vindbaarheid en zichtbaarheid binnen Google naar een hoger niveau tillen!

WordPress kan met behulp van bijvoorbeeld de plugin Yoast SEO automatische SEO titels en meta beschrijvingen genereren op basis van de inhoud van je website of platform. Maar wij raden altijd aan om hier zelf ook nog even naar te kijken, creëer een unieke SEO titel en meta omschrijving om echt op te vallen tussen tientallen zoekresultaten.

De Yoast SEO plugin vertelt je waar je nog kunt optimaliseren binnen de website en/of op een desbetreffende pagina. Ook laat deze plugin je zien wat goed gaat op het gebied van SEO!

Een goed alternatief voor Yoast SEO is Rank Math, zie Rank Math als een alles in één SEO plugin met uitgebreidere opties dan Yoast SEO. Daarnaast ook eenvoudig en lichter in gebruik!

Door je website te optimaliseren, verbeter je de gebruikerservaring op de website maar ook de kwaliteitsscore op de landingspagina’s. Werken aan de SEO heeft ook een positieve invloed op eventuele SEA als je adverteert in Google.

Wij kunnen je hier natuurlijk ook een handje bij helpen, neem gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag wat er allemaal mogelijk is om jouw “stenen winkel”, website of webshop een boost te geven!

7. WordPress en veiligheid

WordPress heeft veiligheid hoog in het vaandel staan, WordPress werkt daarom ook voordurend aan het verbeteren van de veiligheid van het platform. Hackers zijn namelijk net zo geïnteresseerd in WordPress zoals wij dat zijn. Daarom geeft WordPress regelmatig updates en patches vrij om beveiligingslekken te voorkomen. WordPress heeft zelf updates, maar ook de thema’s en plugins die je hebt geïnstalleerd, op jouw WordPress omgeving, ontvangen updates. Je kunt ervoor kiezen om deze zelf te updaten of deze op automatisch updaten te laten staan.

Let wel op dat WordPress basisbeveiliging biedt. Werk je met klantgegevens binnen je website of webshop? Dan is het belangrijk om bijvoorbeeld een extra betaalde veiligheidsplugin als iThemes Security te downloaden. Deze plugin pakt mogelijke beveiligingsrisico’s aan en het beschermt je website tegen bedreigingen van buitenaf.

Zelf kun je ook heel veel doen om de veiligheid van jouw website of webshop te waarborgen. Start in het begin dus al met sterke wachtwoorden en 2-staps verificatie voor je WordPress account. Kies bijvoorbeeld voor gebruikersrollen, zo bepaal je wie waar toegang tot heeft.

Ohja, wil je gebruik maken van thema’s en plugins om jouw website, webshop of ander type platform meer body te geven? Kies deze dan zorgvuldig uit! Installeer alleen betrouwbare plugins en thema’s. Kijk vooral naar het aantal downloads van de plugin en het aantal sterren.

8. WordPress heeft een responsief design

WordPress heeft de functionaliteiten van een responsief design. Een responsief design houdt in dat de elementen (onderdelen binnen de website) als teksten, afbeeldingen, knoppen, navigatiemenu’s zich automatisch aanpassen aan het schermformaat van bijvoorbeeld desktops, tablets en telefoons.

Zit je aan de achterkant van de website? Dan kun je per device de weergave van je website bekijken. Kan de uitstraling net wat strakker op mobiel of moet een element net even wat groter om de leesbaarheid te bevorderen? Pas dit vooral aan in WordPress want dit heeft invloed op je vindbaarheid maar ook op de tijdsduur dat een bezoeker op jouw website zal blijven.

Leuk weetje van onze collega Jelle: “Wist je dat er op moderne webshops, afhankelijk van de doelgroep natuurlijk, tot 90% van de gebruikers de site bezoeken via een telefoon. Het is dus erg belangrijk om je website mobielvriendelijk te maken!”.

9. Gebruikersgemak in WordPress

In dit geval bedoelen we met het gebruikersgemak in WordPress de snelheid op jouw website. De laadtijd van je website kan bepalend zijn of een bezoeker wel of niet op je website doorgaat om te zoeken naar waar hij of zij voor kwam.

WordPress biedt verschillende mogelijkheden om de laadtijd van je website te versnellen. Zo biedt WordPress lichte thema’s aan die geoptimaliseerd zijn voor snelheid. Ook biedt WordPress verschillende caching-plugins aan waarmee je de laadtijd van je website kunt verkorten.

Afbeeldingen en video’s op de website zijn leuk en hebben zeker een toegevoegde waarde, maar het zorgt er ook voor dat de laadtijd van je website langer wordt. Om dit te voorkomen heeft WordPress afbeeldingscompressie plug-ins als Smush of ShortPixel die je kunt installeren. Deze plugins comprimeren de afbeeldingen voordat je ze plaatst op je WordPress website of webshop. Een echte aanrader om het gebruikersgemak te optimaliseren!

Tip van onze collega Jelle: “Het is ook een mogelijkheid om een goede host te nemen, die gebruikmaakt van een CDN (Content Delivery Network). Deze kan automatisch alle geleverde scripts en afbeeldingsbestanden verkleinen. Wij kunnen hier ook bij helpen natuurlijk!”.

En een algemene tip van ons, minimaliseer in het gebruik van overbodige plugins. Want elke plugin voegt weer een extra code toe aan je website of webshop.

10. WordPress en WooCommerce

Een webshop beginnen met WordPress, je hebt ons er al vaker over gehoord in deze blog. WordPress biedt namelijk een plugin, WooCommerce, die de basis vormt van een webshop. Met Woocommerce kun jij je online winkel beheren, producten toevoegen tot aan verzendopties en betalingen accepteren.

WordPress heeft talloze (betaalde) extensies die je kunt installeren, specifiek voor WooCommerce. Deze extensies maken het mogelijk om jouw webshop zo in te richten zoals jij die voor ogen hebt. Ga je bijvoorbeeld voor een webshop in kleding, schoenen, woondecoratie of misschien wel wat anders? Alles is mogelijk, en een leuk feitje: WooCommerce is geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor je producten goed vindbaar zijn in zoekresultaten.

Ook kun je binnen WooCommerce meta-tags, categorieën en andere SEO-instellingen toepassen om je webshop te optimaliseren voor organisch verkeer.

WooCommerce binnen WordPress maakt het dus mogelijk om je eigen webshop te bouwen, en te beheren, met alle uitgebreide functionaliteiten, aangepast aan jouw specifieke behoeften!

Ook starten met een WordPress- of WooCommerce website?

Heb je de ambitie om meer naamsbekendheid te creëren? Een WordPress website kan hier zeker aan bijdragen! Vanuit je WordPress website kun jij meer vertellen over jezelf of over je producten of diensten. Je kunt autoriteit gaan opbouwen binnen Google en beter vindbaar en zichtbaar zijn voor jouw klanten en potentiële klanten!

Wil je naast je fysieke onderneming ook online je producten of diensten gaan verkopen? Omdat je bijvoorbeeld de doelstelling hebt om meer omzet te genereren? Of om potentiële klanten uit andere regio’s te bedienen met jouw geweldige producten of diensten?

Dan kan een WooCommerce webshop dé oplossing zijn! Vanuit een unieke klantbeleving kun jij je producten presenteren en verkopen op de manier zoals jij dat zou willen.

Overtuigd van de voordelen van WordPress? Laat ons je helpen. Op naar online succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Jouw online zichtbaarheid boosten en meer klanten trekken?

Zoekmachine marketing, bestaande uit SEO (zoekmachine-optimalisatie) en SEA (zoekmachine-advertenties), helpt je website beter zichtbaar te maken in zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en DuckDuckGo. SEO richt zich op het verbeteren van je organische zoekresultaten door middel van technische optimalisatie, kwalitatieve content en autoriteitsopbouw. SEA focust op betaald adverteren om snel zichtbaarheid te vergroten en direct verkeer naar je website te leiden. Beide methoden zijn essentieel voor een hogere ROI, gerichte bezoekers en meer leads. Team F&J heeft de expertise om jouw bedrijf te laten groeien. Ontdek onze praktische tips en start vandaag nog met zoekmachine marketing!

de waarde van een contentkalender
Online marketing
De waarde van een contentkalender

Hoe een contentkalender de eenheid en effectiviteit van je online inspanningen verbetert. De voordelen en het belang van een goede planning met tips voor succesvol samenwerken. Begin vandaag nog met het versterken van je digitale strategie!

Online marketing
Nieuwe Huisstijl

Wij groeien, en dat is fijn!
Werken met ons hoofd, onze handen, maar ook en vooral met ons hart om onze klanten te helpen groeien.