De 7 voordelen van WordPress voor je op een rij

15 september 2020
Door Sheila van der Weg
Sheila van der Weg
Content Specialist

Waarom werken met een WordPress website? Daar zijn vele redenen voor, maar wij vinden dat je met WordPress alle tools in handen hebt om met je website te kunnen scoren. Het WordPress CMS werkt prettig en intuïtief. En dus kun je op een eenvoudige manier je website onderhouden. 

En, wist je dat wereldwijd 36% van de websites op WordPress draait. De verwachting is dat dit percentage alleen maar toeneemt aangezien dit CMS super populair is. En dat heeft natuurlijk wel zijn redenen. Wij zetten de voordelen van het werken met WordPress graag even voor je op een rijtje.

1. WordPress is makkelijk te leren én gebruiksvriendelijk

Of je nou een kenner bent of maar een klein beetje ervaring hebt op het gebied van websites bouwen. Met WordPress kan iedereen werken, zowel de gebruiker als de ontwikkelaar. 

Het daadwerkelijke bouwen of ontwikkelen gaat misschien nog wat te ver, maar als jouw WordPress website eenmaal staat, dan kun je heel eenvoudig nieuwe pagina’s toevoegen, teksten uitbreiden, blogs schrijven of nieuwsitems toevoegen aan je website. En dit zowel via de voorkant van de website als front-end-editing. 

Koop een leuk thema op Themes, Elegant, Envato of Creative Market en je kunt al snel aan de slag met een website die er ook nog eens heel gaaf uitziet. 

En die leuke (eigen of rechtenvrije) afbeeldingen die je al hebt verzameld zet je heel makkelijk en snel op je site! Dat is meteen ook nog hartstikke goed voor de vindbaarheid, want ‘rijke’ content pagina’s daar houdt Google van.

Als je een pagina wilt uitbreiden met tekst of andere informatie, dan kan dat ook heel eenvoudig. Het ligt een beetje aan het type builder, maar eigenlijk kan een kind de was doen. Neem bijvoorbeeld online video’s. Deze plaats je in een split second via de embedcode van de videodiensten. Kortom, je hebt je content bijna met één druk op de knop online. 

En niet geheel onbelangrijk: WordPress werkt uitstekend op alle devices, van mobiel tot desktop! Want op welk device je ook kijkt, het moet er goed en leesbaar uitzien. WordPress doet veel automatisch, zoals het onderbreken van een zin als je scherm afloopt. 

Ook zijn de meeste standaard layouts al responsive voor je gemaakt. En als het nog niet helemaal goed staat, zet je deze met de margins en paddings zo weer goed. Met een beetje extra aandacht, werk je dus ook aan een prettige mobiele website versie van je site.

2. WordPress helpt je bij een goede vindbaarheid

Een WordPress website kun je heel goed vindbaar maken in de zoekmachines. WordPress staat bekend als een SEO proof CMS. Je kunt wel stellen dat WordPress en zoekmachines van elkaar houden. 

En dat komt omdat WordPress automatisch title-tags en meta descriptions maakt voor al je pagina’s. Ook zijn berichten, pagina’s en titels op zichzelf goed vindbaar. 

En wist je dat je ook super makkelijk kopjes (H1, H2, H3) kunt toekennen aan je titels in de editor? Zo is je tekst overzichtelijk en weet Google precies welke titels van jouw tekst belangrijk zijn. Of bijvoorbeeld het toekennen van een ALT-titel aan je afbeelding. Google leest deze titels en daarmee bereik je een betere ranking van je afbeeldingen.

Maar, gebruik je ook nog de Yoast Pro SEO plug-in dan wordt het helemaal een feestje om je bezig te houden met je vindbaarheid. 

yoast seo wordpress

Van titels, tot meta descriptions tot je focus keyphrase, maar ook het verbeteren van je interne linkbuilding met de ‘related post plugin’ en het ontwikkelen van cornerstone content pagina’s. Yoast helpt je optimaal. 

Door te letten op de groene, oranje en rode bolletjes die Yoast geeft, weet jij precies welke onderdelen op de pagina nog wat extra aandacht nodig hebben voor een betere vindbaarheid. 

Feit blijft simpelweg, hoe meer aandacht je besteed aan je pagina optimalisatie, hoe beter je gevonden wordt. En goed om te weten, een goede vindbaarheid begint natuurlijk nog wel steeds met goede content. 

Tip: maak een stevig contentplan voor jezelf. En besteed daar ook echt even aandacht aan! Wat zijn je belangrijkste zoekwoorden en zoek zinnen (longtails). Wat tikken mensen in bij Google, waarbij ze jou moeten vinden? Dát zijn de woorden waar je op gevonden wilt worden. Probeer die te verweven in je website structuur en je zet al aardige stappen vooruit.

3. Keuze uit duizenden WordPress thema’s of je eigen thema bouwen

Er is dus altijd wel een thema te vinden die past bij jouw business! Of je nou een kookthema, webshop thema, portfolio thema of misschien een dienstverlening thema zoekt. WordPress heeft voor elke soort website een geschikt thema. 

Als je het juiste thema hebt gevonden, dan kun je deze heel simpel aanpassen aan je eigen huisstijl en jasje. Pas bijvoorbeeld de kleuren aan, wijzig de ‘standaard’ achtergrond in een zelfgekozen afbeelding, upload jouw bedrijfslogo of voeg een slider met jouw laatst uitgevoerde projecten toe. En dat alles zonder dat je hoeft te werken met codes of iets dergelijks. Zo creëer je een website die qua uitstraling bij jou en je bedrijf past. 

Maar, lang niet ieder thema is een performant thema. Wil je echt focussen op vindbaarheid, snelheid en performance? Dan adviseren wij om niet met een thema te werken en gewoon zelf elementen in te voegen op een lege pagina 🙂 of een maatwerk design te laten ontwikkelen.

4. WordPress plug-ins te over

Door het toevoegen van plug-ins vergroot je de functionaliteit van WordPress. En net als met de thema’s zijn er duizenden functionaliteit opties om te gebruiken. Maak je contactpagina bijvoorbeeld compleet met een contactformulier of voeg een chatfunctie aan je website toe. Wil je een agenda op je website? Of trainingen online laten boeken? Wat je ook maar bedenkt er is vast een plug-in voor. 

Er zijn zelfs plug-ins waarmee je kunt zien hoe bezoekers jouw website gebruiken, zodat je je website nog beter kunt optimaliseren. Tools om te meten, want meten is weten.

We zetten graag een paar plugins voor je op een rijtje die goed zijn om toe te voegen aan je website:

Maar, let op: gebruik niet zomaar allerlei plug-ins, dat beïnvloedt de snelheid van je website enorm. En dat is juist weer slecht voor je vindbaarheid.

5. WordPress ondersteund zo veel mediatypen

Je kunt je pagina’s dus rustig uitbouwen met content en alle informatie die je kwijt wilt aan je bezoekers. En, nogmaals, hoe “rijker” de content op je pagina is, hoe beter ook weer voor je vindbaarheid in Google. 

Dus onze tip? Uitbreiden die content. Met video’s, afbeeldingen, tracks of wat je ook maar bedenkt! En welk type mediabestand je ook wilt uploaden, het kan met WordPress (oké op een paar na, maar er zijn echt heel veel goede oplossingen, die goed voor je kunnen werken). Neem bijvoorbeeld afbeeldingen (.jpg, .gif, .png), documenten (.pdf, .doc, .pptx) audio (.mp3, .wav) en natuurlijk video (.mp4, .mov). Bekijk de gehele lijst met geaccepteerde bestandstypes hier. 

En WordPress ondersteund natuurlijk ook YouTube video’s, Tweetjes, foto’s van Instagram of een leuke song van Soundcloud, die je eenvoudig plaats door het plakken van de URL in je bericht. Je kunt je bezoekers zelfs het recht geven om reacties te plaatsen, te liken, noem maar op. Hoe tof is dat? 

Wij kunnen eigenlijk geen bestandstype bedenken die niet door WordPress wordt ondersteund. En mocht je er nou net eentje hebben die niet wordt ondersteund, zoals een SVG bijvoorbeeld, dan is er wel een tutorial te vinden die je vertelt hoe je dat bestand toch op je website krijgt.

6. WordPress is veilig en betrouwbaar

Ieder willekeurig CMS is interessant voor hackers, maar vooral WordPress. Het is tenslotte een wereldwijd zeer veel gebruikt CMS en daarom dus extra interessant voor hackers. Als je een CMS kiest wil je er eentje met een hoog security level. Een die je beschermt tegen al het kwaad van buitenaf. Nou dan hebben wij goed nieuws voor je, want WordPress is er zo’n één. Tenminste als je aan een aantal voorwaarden voldoet 😉

Want hoe je het ook wend of keert, het blijft een CMS hé. Update WordPress en alle WordPress plug-ins daarom regelmatig. Om risico’s van hacken te verkleinen. En geloof ons, we spreken uit ervaring, een WordPress website die gehackt is, pfff, dan ben je niet blij. En het is ook niet nodig. 

Een combinatie van het updaten van je WordPress en je plug-ins, met een hele goede voor WordPress geschikte hosting omgeving én misschien zelfs nog wel een extra plug-in voor de veiligheid. Dan kun je WordPress met een gerust hart veilig en betrouwbaar noemen.

7. WordPress kan echt wel snel en performant zijn

Het is een feit dat er veel thema’s en plugins verkrijgbaar zijn waar je uit kunt kiezen. Maar wees je er goed van bewust dat die ook meteen de grootste bepalers zijn van de performance en snelheid van jouw website.

Let er bij thema’s dus goed op dat je een thema kiest van een betrouwbare ontwikkelaar of op een betrouwbare site. Dan mag je er vanuit gaan dat je én de juiste support krijgt, dat de code van het thema enigszins geoptimaliseerd is en je site dus snel en performant zou kunnen zijn. En wanneer je werkt met thema’s van ‘gerenommeerde’ partijen, dan is de kans groter dat je thema’s updates krijgt en daarmee bij de tijd blijft.

Echter, een goed ontwikkelde maatwerk WordPress website kan nóg performanter zijn. Als je echt de focus wilt leggen op optimale performance en snelheid en het onderste uit de kan wilt halen, dan ontwikkel je maatwerk met beperkingen. 

Hoe meer je loslaat dat je zelf de gehele website wilt kunnen beheren, hoe sneller en performanter je een website kunt krijgen. Maar, snelheid en performance zit dus ook in een goede en voor WordPress geschikte hosting omgeving.

Conclusie

Wij hebben nu maar 7 voordelen van WordPress voor je op een rijtje gezet, maar er zijn nog tal van redenen te noemen die wij aan dit lijstje kunnen toevoegen. 

De voordelen van het werken met WordPress zijn namelijk enorm. Wij vinden WordPress gewoon GEWELDIG. Dankzij WordPress kunnen wij onze klanten helpen om optimaal gevonden te worden en in te spelen op hun potentiële klanten. Online boosten en meer uit online halen. En daar gaat het om. 

Daarom kiezen wij WordPress voor onze klanten. Dan weten we ook nog zeker dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Draait jouw website op WordPress? En vind jij dat we toch echt een ‘tip nummer 8’ aan dit blog moeten toevoegen? Laat het ons weten in de reactie.

Even alles samengevat: wij zijn echt enorm fan van WordPress én ervaringsdeskundigen. Je kunt online boosten met een goede WordPress website. Wil jij ook online boosten? Kom langs voor een bakje koffie, dan bespreken we je wensen en ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
WordPress tips
Is WordPress wel veilig?

De veiligheid van WordPress is een wereldwijd thema. En het antwoord op de vraag “Is WordPress wel veilig?” is eigenlijk: Ja en Nee.