Alles wat je wilt weten over interne backlinks

18 april 2023
Door Joyce Rademaker
Joyce Rademaker
Joyce Rademaker
Ondernemer / Strateeg / SEO

Wat zijn interne backlinks?

Interne backlinks zijn hyperlinks die binnen een website van de ene pagina naar een andere pagina verwijzen. Dit type link is belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO), omdat het de zoekmachines helpt bij het begrijpen van de structuur en inhoud van een website. Daarnaast helpen interne backlinks bij het verbeteren van de gebruikerservaring op de site.

Het belangrijkste verschil tussen interne backlinks en externe backlinks is dat interne backlinks verwijzen naar pagina’s op de eigen website, terwijl externe backlinks verwijzen naar pagina’s op een andere website.

Interne backlinks hebben invloed op de manier waarop zoekmachines de relevantie en de waarde van de inhoud op een website beoordelen. Door interne backlinks te gebruiken op voor de website belangrijke zoekwoorden, kun je de waarde van de website op die zoekwoorden dus groter maken.

Drie voordelen van interne backlinks voor de vindbaarheid

1. Betere indexering

Backlinks helpen zoekmachines bij het vinden en indexeren van alle pagina’s op de website. Dit kan ervoor zorgen dat de website beter scoort in de zoekresultaten van zoekmachines.

2. Versterking van de pagina’s

Interne backlinks kunnen ook helpen bij het versterken van de pagina’s waarnaar ze verwijzen, omdat ze de autoriteit van die pagina’s vergroten.

3. Hogere relevantie

Door interne backlinks te gebruiken op gerelateerde pagina’s kan de relevantie van de inhoud op de pagina’s worden verhoogd, wat ook weer kan helpen om hoger te scoren in zoekresultaten.

Drie voordelen van interne backlinks voor bezoekers

1. Verbeterde navigatie

Backlinks helpen gebruikers bij het navigeren op de website en bij het vinden van gerelateerde inhoud. Dit zal de gebruikerservaring verbeteren en de tijd die bezoekers op de website doorbrengen verhogen.

2. Betere gebruikerservaring

Interne backlinks kunnen ervoor zorgen dat bezoekers gemakkelijker vinden wat ze zoeken op de website, wat ook weer leidt tot een betere gebruikerservaring.

3. Meer betrokkenheid

Interne backlinks kunnen bezoekers helpen bij het ontdekken van meer relevante inhoud over een onderwerp op de website, wat leidt tot meer betrokkenheid en een langere sessieduur.

Welke soorten interne backlinks zijn er?

Er zijn verschillende soorten interne backlinks die je op je website kunt gebruiken. Het is van belang om interne backlinks vooral op een relevante manier te gebruiken. Dus hou de focus op zowel de gebruikerservaring én op het vergroten van de relevantie van de inhoud. Hou het vooral logisch, dan zullen zowel bezoekers, als ook de zoekmachines, de inhoud beter begrijpen. En dat is het doel. Het doel is met klem niet om ‘interne backlinks te hebben’.

Contextuele links

Contextuele links zijn links die worden geplaatst in de tekst van een artikel, blog of pagina, en die de lezer kunnen helpen om meer informatie te vinden over het onderwerp waar ze op dat moment naar kijken.

Het doel van contextuele links is om de gebruikerservaring te verbeteren en de lezer te helpen bij het vinden van aanvullende relevante informatie op de website. Zo kan een contextuele link bijvoorbeeld verwijzen naar een gerelateerd artikel, een productpagina of een dienstenpagina.

Voor zoekmachines geven contextuele links aan dat de inhoud van de pagina’s op de website met elkaar verbonden zijn, wat bijdraagt aan een betere indexering en hogere zoekmachine rankings.

Navigatielinks

Navigatielinks zijn links die op een website worden weergegeven in het menu, de zijbalk of een andere vaste plek op de website. Ze bieden de bezoekers een duidelijk overzicht van de verschillende pagina’s of secties binnen de website én helpen bij het vinden van de gewenste informatie.

Navigatielinks moeten op een logische en hiërarchische manier georganiseerd zijn, alleen dan kunnen bezoekers gemakkelijk door de website navigeren. Zo kunnen navigatielinks bijvoorbeeld verwijzen naar de homepage, productpagina’s, de contactpagina of de blogs binnen de website.

Voor zoekmachines geven navigatielinks een duidelijke structuur aan de website en helpen ze dus bij het indexeren van de inhoud. Navigatielinks zijn daarom een heel belangrijk onderdeel om te optimaliseren.

Footerlinks

Footerlinks zijn links die zich onderaan de website bevinden, in de zogenaamde “footer”. Ze worden vooral gebruikt om aanvullende informatie te bieden aan bezoekers, zoals links naar de contactpagina, de sitemap van de website, de algemene voorwaarden en andere belangrijke pagina’s.

Footerlinks zijn vaak minder prominent aanwezig dan navigatielinks en worden niet altijd direct opgemerkt door bezoekers. Toch zijn ze nuttig voor bezoekers die nóg meer informatie willen.

Voor zoekmachines geven footerlinks aanvullende informatie over de inhoud en structuur van de website en daarom dragen ze bij aan een betere indexering en hogere zoekmachine rankings.

Anchor links

Anchorlinks zijn links die een bezoeker direct naar een specifiek stukje content op dezelfde pagina brengen, zonder dat ze door de hele pagina hoeven te scrollen om het te vinden. Deze links zijn te herkennen aan het “#” teken, gevolgd door de naam van de sectie waarnaar wordt verwezen.

Anchorlinks worden vaak gebruikt om gebruikers snel naar belangrijke onderwerpen van een pagina te leiden, zoals een inhoudsopgave, een lijst met producten of diensten, of een FAQ-sectie. Wij gebruiken anchorlinks juist vaak op monster blog pagina’s en cornerstone pagina’s.

Voor zoekmachines geven ook anchorlinks weer een duidelijke structuur aan de inhoud van een pagina en op die manier dragen ze bij aan een betere indexering en hogere zoekmachine rankings.

Breadcrumb-links

Breadcrumb links zijn links die bezoekers kunnen helpen bij het navigeren door de hiërarchie van de website en om de relatie tussen de pagina’s te begrijpen.

Ze staan vaak links bovenaan een pagina. Als een bezoeker zich bijvoorbeeld op een productpagina bevindt, kan de breadcrumb link er als volgt uitzien: Home > Categorie > Subcategorie > Product. Hiermee kan de gebruiker gemakkelijk terug navigeren naar het vorige niveau op de website.

Voor zoekmachines bieden breadcrumb links extra informatie over de structuur van de website en dat zorgt voor een betere indexering en hogere zoekmachine rankings.

Aan de slag met interne backlinks?

Het opzetten van een effectieve interne backlink strategie helpt dus om de gebruikerservaring te verbeteren én om de SEO-prestaties van de website te verbeteren.

Heel belangrijk?! Zorg ervoor dat je je interne backlinks regelmatig controleert en bijwerkt om de best mogelijke resultaten te behalen.

Dit zijn nog een aantal praktische tips voor het creëren van effectieve interne backlinks op de website:

 1. Gebruik beschrijvende anchor teksten
  Anchor teksten zijn de woorden die worden gebruikt om te linken naar een sectie op de pagina. Zorg ervoor dat je anchor teksten beschrijvend en relevant zijn voor de sectie waarnaar je linkt. Vermijd het gebruik van generieke of niet-relevante anchor teksten zoals “klik hier” of “lees meer”.
 2. Koppel alleen naar relevante en gerelateerde inhoud
  Zorg ervoor dat de pagina’s waarnaar je linkt relevant en gerelateerd zijn aan de inhoud van de pagina waarop de link staat. Vermijd het koppelen van pagina’s die niet relevant zijn of niets te maken hebben met de inhoud van de pagina.
 3. Houd de interne linking natuurlijk
  Overmatig gebruik van interne links kan juist nadelig zijn voor de gebruikerservaring en kan overkomen als spam voor zoekmachines. Houd je interne linking natuurlijk, en relevant, voor de inhoud van de pagina.
 4. Gebruik breadcrumbs om de hiërarchie van de website te tonen
  Zoals al eerder uitgelegd, kunnen breadcrumb links bezoekers helpen om de hiërarchie van de website beter te begrijpen en door de verschillende niveaus van de website te navigeren.
 5. Maak gebruik van een interne backlink strategie
  Ontwikkel een strategie voor interne backlinks en plan hoe je pagina’s binnen de website met elkaar gaat verbinden. Denk na over welke pagina’s het meest belangrijk zijn en welke pagina’s het meest relevant zijn voor elkaar en stel daar de interne backlinks op in.
 6. Maak gebruik van interne links in de content
  Plaats interne backlinks in de content van de pagina om bezoekers te helpen gerelateerde inhoud te vinden en de gebruikerservaring te verbeteren. Overweeg bijvoorbeeld ook om te linken naar gerelateerde blogposts of productpagina’s of verdiepende blogs over het onderwerp.
 7. Houd de interne backlinks up-to-date
  Zorg ervoor dat je interne backlinks up-to-date zijn en regelmatig worden gecontroleerd. Wanneer pagina’s veranderen of worden verwijderd, pas dan de interne backlinks ook aan.

Backlinks en Yoast SEO

Een goede tool die helpt om effectieve interne backlinks te maken die zowel de gebruikerservaring verbeteren als de SEO-prestaties van je website bevorderen, is Yoast SEO.

Yoast SEO is een populaire SEO-plugin voor WordPress en WooCommerce die veel handige functies biedt, waaronder hulpmiddelen voor interne backlinks.

Yoast SEO kan bijvoorbeeld suggesties doen voor gerelateerde pagina’s op basis van de inhoud van de pagina waaraan je werkt. Dit kan je helpen bij het vinden van relevante pagina’s om naar te linken en zo de gebruikerservaring te verbeteren.

Yoast SEO kan ook suggesties doen voor de anchor teksten die je zou kunnen gebruiken voor je interne backlinks. Dit zal je helpen om beschrijvende en relevante anchor teksten te gebruiken en de SEO-prestaties van de pagina te verbeteren.

Daarnaast ondersteunt Yoast SEO ook de implementatie van breadcrumbs op je website. En Yoast SEO bevat een functie om je interne backlinks te controleren en te zorgen dat er geen gebroken of onjuiste links op de website zijn, want dat is juist weer nadelig voor de SEO-prestaties van de website.

Tijd voor een interne backlink strategie?

In dit blog hebben we besproken wat interne backlinks zijn en waarom ze belangrijk zijn voor jullie SEO-strategie. Door effectieve interne links te creëren, kunnen bezoekers eenvoudiger navigeren op de website én kunnen zoekmachines de inhoud van de website beter begrijpen en indexeren.

Het is belangrijk om te investeren in interne backlinks omdat ze de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de website verbeteren, de gebruikerservaring verbeteren en een backlink strategie helpt om de inhoud van de website te structureren en te organiseren.

Om effectieve interne backlinks te creëren, moet je aandacht besteden aan de kwaliteit van je content. Zorg dat je anchor teksten relevant en beschrijvend zijn, koppel gerelateerde inhoud, gebruik breadcrumbs en gebruik Yoast SEO om je te helpen bij het optimaliseren van je interne backlink strategie.

Interne backlinks zijn dus belangrijk!

De conclusie is dat interne backlinks een belangrijk onderdeel zijn van je SEO-strategie en een positief effect hebben op de zichtbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en SEO-prestaties van je website.

Aan de slag met jullie interne backlink strategie? Hopelijk hebben we jullie een aantal goede en praktische tips kunnen geven, zodat jullie ook aan de slag kunnen.

Heb je hulp nodig bij jullie interne backlink strategie? We kunnen ons voorstellen dat het je duizelt, al die termen en vooral ‘hoe pak je het nu aan’? Team F&J helpt je graag verder. Neem gerust contact op als jullie hulp nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
SEO
Alles wat je moet weten over on-page en off-page SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) bestaat al bijna net zo lang als dat het internet openbaar is. Sinds de begindagen hebben organisaties het gebruikt om nieuwe doelgroepen te bereiken.