Dé 5 webdesign trends voor 2021
10 februari 2021
Door Timo Bolhoeve
Timo Bolhoeve
(Web) Designer

Dé 5 webdesign trends voor 2021

Wat speelt er zich allemaal af in ons mooie webdesign land. En wat zijn nou eigenlijk de webdesign trends 2021? Gaan we dit jaar weer terug naar oude gewoontes? Of komen er nieuwe stijlen om de hoek kijken?

Wij hebben een selectie gemaakt van de 5 belangrijkste webdesign trends 2021:

1. Less ain’t no more
2. Sterke contrasten
3. Simpele layouts
4. Schaduwen komen terug
5. (bewegende) Illustraties

Trend 1 Less ain't no more

Waar we enige tijd geleden voornamelijk skeuomorphic design te zien kregen, hebben we de afgelopen jaren veelal flat design op ons bordje gekregen.
Wat is skeuomorphic design nou eigenlijk?

Dit is het omgekeerde van flat design. Skeuomorphic is voornamelijk te herkennen aan de ‘realistische’ uitstraling. Objecten worden nagebootst zoals we ze ook zien in de werkelijkheid. 

Je kunt hierbij denken aan: glinsteringen op objecten, schaduwen, diepte in kleuren en in beeld. Dit is echt 3D dus!

Wat is flat design?

Flat design is wat we hedendaags zien bij grote bedrijven als Google, Apple, Microsoft en zelfs bij retailers als Bol.com en Coolblue.

‘Less is more’ is hierin duidelijk van toepassing. Geen schaduwen, geen diepte en geen realistische iconen, maar simpele blokken met eenvoudige witte iconen zonder schaduw. Hierbij is functionaliteit erg belangrijk. 

Functionaliteit staat boven esthetica.

En in 2021?

In 2021 gaan we deze twee varianten combineren. Zo gaan schaduwen terug komen, maar houden we de iconen voornamelijk vlak. We hebben zoveel flat design gezien dat het wel tijd is voor wat meer diepte. 

Ook gelaagdheid verdiend een kans. Daarnaast is het anno 2021 ook zeker mogelijk om vaste stramienen los te laten.

Een mooi voorbeeld hier van is onze website voor Aart Bouman, waar we onze eigen (flat) icon’s combineren met lichte schaduwen om zo toch diepte de creëren.

Ben je benieuwd? Bekijk dan hier de website!

dekstop met website in beeld

Trend 2 Sterke contrasten

Wat natuurlijk niet vergeten mag worden is de gebruiksvriendelijkheid van een website. Hierbij zijn contrasten van groot belang. Wanneer het contrast tussen tekst en achtergrond niet groot genoeg is, is het voor mensen die kleurenblind zijn lastig te lezen.

Niet alleen voor mensen die kleurenblind zijn is het contrast van belang. Maar ook wanneer je in de zomer lekker met je mobiel of tablet in de zon zit kan een website slecht leesbaar worden.
Maar hoe creëren we dan contrast?

Dit doen we door bijvoorbeeld veel wit te gebruiken op een pagina. Dit zorgt voor rust in het ontwerp. Wanneer we aan veel wit denken, denken we vaak aan minimalistisch ontwerp. Dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Er kunnen veel elementen met sterke kleuren gebruikt worden die meer tot hun recht komen wanneer deze op een witte achtergrond geplaatst zullen worden.

sterke contrasten

Trend 3 Simpele layouts

Bij het ontwerpen van een website is het van belang dat de website er mooi uitziet. Maar misschien nog wel veel belangrijker, hij moet functioneren. Wanneer een website er prachtig uitziet, maar niet communiceert sla je compleet de plank mis. De kunst is om design te combineren met functionaliteit.

In sommige gevallen is dit lastig te combineren, maar in andere gevallen kan kan design de functionaliteit enorm ten goede doen.

Benieuwd naar ons idee van een goed communicerende, ‘simpele’ lay-out? Neem dan een kijkje op deze door ons gemaakte website.

Trend 4 Schaduwen komen terug
Waar we de afgelopen jaren veel ‘flat-design’ zagen, zonder schaduwen, zijn we nu wel toe aan wat meer diepte in websites. Langzamerhand zien we trends verschuiven en wordt er steeds meer diepte aan websites toegevoegd.

Dit doen we o.a. door schaduwen toe te voegen. Waar dit een jaar geleden absoluut een ´no-go´ was, zien we nu toch steeds meer schaduwen verschijnen.

En wij zijn er blij mee. Want wees nou eerlijk, geen licht zonder schaduw, toch? 🙂
schaduw
Trend 5 (bewegende) Illustraties

Wat maakt een website nou echt ‘af’? Het zit hem in de kleine dingen. Juist, details. De kleinste details kunnen een ‘standaard website’ uitzonderlijk maken.
Zo ook bewegende illustraties.

Bewegende illustraties zijn het bewijs dat je aandacht aan je website, en dus, aan je bezoekers schenkt. Een kleine (bewegende) illustratie kan een bak vol informatie over brengen!

Een (bewegende) illustratie maakt je website dynamisch en interactief.

Je kunt denken aan handgetekende Illustraties. Niet perfect, maar daardoor wel heel persoonlijk.
Handgetekende illustraties springen in het oog, juist doordat ze niet perfect zijn. Ze vallen een stuk meer op dan al die ‘standaard’ illustraties.

Waar we de afgelopen jaren zagen dat websites strak en perfect waren, wordt 2021 het jaar waarin er persoonlijkheid in websites terug gaat komen.

Zo hebben wij zelf recentelijk al onze stockfoto’s op de site vervangen door zelfgemaakte illustraties. Benieuwd hoe dat is geworden? Bekijk onze website!

Kunnen wij je helpen?

Wil je nou ook een gaaf ontwerp voor jouw website? De tofste illustraties of noem maar op? 

Als het gaat om een goed uitziende website/webshop die ook nog eens onwijs functioneel en bruikbaar is, zit je bij ons goed. Wij helpen je graag online! Schroom niet om ons te contacten. 

2 reacties

  1. Ik ben hier helemaal mee eens. Een website hoeft geen flashy teksten en felle kleuren te hebben. Een ieder kan wel een duidelijke en overzichtelijke website waarderen die de ogen niet hinderd. Het is niet prettig wanneer je witte tekst op een felle of juist zwarte achtergrond moet lezen. Bezoekers zullen zeker niet lang op je website blijven als ze moeite hebben daarmee.

  2. Dankjewel Sander voor je reactie. Goed te lezen dat jij je ook herkent in de webdesign trend van 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Content Marketing
Trends op het gebied van contentmarketing

Content Specialist Dé contentmarketing trends die je moet kennen! Contentmarketing: jarenlang hebben we het er ‘gewoon’ even bij

Online marketing trends
Hoe slim is slimme apparatuur?

Een slimme tv, een slimme wasmachine, slimme koelkast, slimme thermostaat, slimme broodrooster; verzin het maar en het is al slim. Nadenken? Dat hoef je steeds minder te doen. De technologie ontwikkelt zich zodanig dat er voor je wordt nagedacht. Een onderdeel van het Internet of Things.

Online marketing trends
Interactieve toepassingen in de mode en beauty

In plaats van online shoppen, ga je weer eens de stad in. Met 4 kledingstukken sta je in de rij voor de paskamer, daar waar het licht ontzettend flatteus is. Eindelijk! Een paskamer vrij! Enthousiast pas je alles en natuurlijk, van 2 is de maat niet goed en eigenlijk zou je ook nog wel een bijpassende broek willen hebben.