Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

Wat is het Internet of Things?

Iets met internet en dingen….De kreet Internet of Things (IoT) of Internet der Dingen is een kreet die steeds vaker opduikt. Eigenlijk kan het niet vager, things….dingen…. Ergens is dit wel te verklaren, want het gaat hier ook over een brede toepassing.

Wat houdt het dan in, dat IoT?

Met de komst van nieuwe technologieën, is steeds meer verbonden met en aan het internet. Denk aan de thermostaat die je vanaf je mobiel aanzet of instelt of zelfs een wasmachine die je aanstuurt via een mobiel apparaat. Het principe van Internet of Things gaat er vanuit dat er in de toekomst (2025) er steeds minder door mensen bediende computers zullen zijn. Denk hierbij aan desktops, tablets en smartphones. Het grootste deel van de internetgebruikers zal bestaan uit semi intelligente apparaten. Deze apparaten kunnen communiceren met mensen en andere objecten. Kort samengevat:

Een netwerk van fysieke objecten met ingebouwde technologie om te communiceren en te registreren (sensing) en/of om op basis van de meetwaarden de eigen besturing aan te passen en/of te interacteren met de buitenwereld.

Een paar concrete voorbeelden:

De koelkast

Men neme een slimme koelkast, sensoren, producten met sensoren (bijv. een pak Slimme koelkastmelk), een internetverbinding en een lerend systeem. Deze ‘ingrediënten’ zorgen ervoor dat jouw koelkast je kan vertellen dat je melk bijna over de datum is, je koelkast zelf de temperatuur regelt, omdat het buiten warmer wordt. Maar ook wanneer je melk bijna op is, krijg je een seintje en kan er zelfs nieuwe melk besteld worden. Het lerende systeem houdt bij hoe je jouw gekoelde producten gebruikt. Op basis hiervan zou de koelkast dus zelf kunnen bestellen.

De slimme thermostaat

Nest is een voorbeeld van een slimme thermostaat. De thermostaat is zelf lerend. De thermostaat zet zichzelf lager wanneer er niemand meer in huis is. Ook onthoudt het Slimme thermostaat Nestsysteem jouw voorkeuren en programmeert zichzelf in een week. Om je te helpen met het besparen van energie, toont de thermostaat een groen blaadje wanneer je een temperatuur instelt die energiezuinig is. Ook handig, voordat je naar huis gaat, kun je de thermostaat alvast hoger zetten.

 

Dit zijn nog relatief simpele voorbeelden van een apparaat op zich. Maar je moet je voorstellen dat alles met elkaar communiceert.
Scenario: Het is december, het is koud en vriest. Je gaat met de auto naar het werk. Je hebt regelmatig afspraken voor je werk. Wanneer je opstaat, drink je graag een kopje koffie. Vandaag heb je een afspraak op een station, dus je gaat vanaf je huis met de auto naar het station om daar de trein te pakken naar je afspraak.

Home chatWat blijkt? De afspraak is verschoven, deze is 45 minuten later nu. Dit is de trigger voor de communicatie tussen verschillende apparaten. Je wekker krijgt een seintje dat je 5 minuten langer kunt blijven liggen, je koffieautomaat zal het kopje koffie 5 minuten later zetten dan normaal. De auto krijgt een seintje om de ruiten te ontdooien en ook meteen wordt de actuele verkeerssituatie gecheckt. Een ongeluk zorgt er voor dat je een omleiding moet nemen die 15 minuten langer duurt. Ook heeft de trein die je wilde nemen, 20 minuten vertraging. Het brandstofpeil is laag, dus handig om ook even te tanken. Normaal gesproken ben je hier 5 minuten mee bezig. De situatie is dus dat alles met elkaar communiceert en jou vertelt hoe of wat. In dit geval wordt er voor je bepaalt hoelaat je opstaat.

Mijn eigen ervaring

Slimme beveiliging. Dit is een voorbeeld waar ik zelf al gebruik van maak. In plaats van een alarm, maak ik gebruik van Giga Set Elements. Een slim beveiligingssysteem. Er is een basisstation die op de WiFi is aangesloten en een app die je op je telefoon zet. Dit systeem heeft verschillende elementen en wordt tot op heden nog steeds doorontwikkeld. Er zijn Elements securitysensoren verkrijgbaar voor deuren en ramen, een bewegingssensor, een sirene en sinds kort ook een camera. Wanneer je alles geconfigureerd hebt (wat eenvoudig is), zie je in je app de status van de sensoren. Je kunt eenvoudig aangeven wie je wilt bellen in geval van inbraak en of je de sirene wel of niet wilt inschakelen. Wanneer je de camera aangesloten hebt, zal deze aangaan wanneer er beweging gedetecteerd wordt. De beelden kun je terugvinden in de cloud.
Naast dat ik van gadgets houd, vind ik een systeem als dit minder beladen dan een alarm. Wanneer ik een melding krijg op mijn telefoon, kan ik direct hierop reageren door iemand te bellen of het zelf te controleren.

Al deze toepassingen roepen verschillende gevoelens op. Besparen op je energierekening is altijd leuk, je hoofd niet te hoeven breken over boodschappen ook. Het zou je vrije tijd op kunnen leveren die je kan gebruiken voor leukere dingen dan bovenstaande zaken.
Maar de keerzijde is natuurlijk de privacy. De slimme toepassingen verschaffen natuurlijk een schat aan informatie over de gebruikers hiervan. Voor je het weet, zijn partijen als Google of Amazon nog meer binnengedrongen in je huis. En worden we niet te lui? Te afhankelijk van dit soort technieken? Of wordt dit voor iedereen toch echt de toekomst?

Google Gsuite reseller
Na een prettige samenwerking is de website voor onze Fysiotherapie praktijk opgeleverd en we zijn er meer dan tevreden mee. De creativiteit,... vriendelijkheid, de altijd snelle respons en de duidelijkheid kenmerken F&J voor mij. Een beter resultaat kon ik niet verwachten!Lees meer
Ronald Mekking
Goede functionele website gebouwd! Denken met je mee, ook voor verbetering van de vindbaarheid van de website en verdere marketing.
Arnoud van Guilik
Wij zijn al jaren klant bij F&J naar volle tevredenheid!
Rikels Slaapexperts
Als groeiend glasbedrijf in de particuliere sector bied FenJ een perfect partnerschap voor onze online marketing! Goed meedenken, ideeën,... creativiteit en een luisterend oor werpt zijn vruchten af in onze commercie. Beter vindbaar op het world wide web zorgt voor meer opdrachten. Kort geleden met Joyce Rademaker een strategie sessie gehad (aanrader voor elke ondernemer). Hieruit blijkt dat wij nog meer uit online marketing kunnen halen en zal FenJ hierbij weer een grote rol spelen voor de juiste content en know-how!Met vriendelijke groeten, Tino KwakkelKwakkelglas Glaszetbedrijf.Lees meer
Tino Kwakkel
F&J webcreation is sinds enkele jaren de vaste online 'leverancier' voor Space Winner. In deze periode hebben zij laten zien een goed, betrouwbaar,... flexibel en betaalbaar product te kunnen leveren door middel van hun eigen CMS. Hoewel er tegenwoordig tal van open source alternatieven zijn, is dat voor ons geen reden geweest over te stappen. Tot op heden kent het CMS voor ons geen of nauwelijks beperkingen. Mark, Kim Fred en Joyce denken met je mee, zitten niet op de klok en zijn bovendien makkelijk in de omgang. De programmeurs (die ik niet ken) weten de werkzaamheden snel en goed uit te voeren. Voor F&J zou ik een vaste samenwerking met een hele goede online marketeer een aanwinst en voor de toekomst eigenlijk ook een must vinden. Ik kan dit bedrijf bij iedereen warm aanbevelen! (Space Winner Self Storage)Lees meer
Joost Kleine Snuverink
Al een paar jaar werken we naar volle tevredenheid samen met F&J Webcreation. De technische realisatie van onze website en sinds kort ook onze... mobiele website met CMS is door F&J uitgevoerd en alles functioneert prima naar wens.Lijnen zijn kort, snel schakelen, meedenken; top! Lees meer
Albertine Jongsma
Een geweldig team. Gedreven, professioneel , afspraak is afspraak, stipt, communicatief - ze gaan voor de klant en het eindresultaat. Langdurig... zeer prettig samengewerkt met de realisatie van mijn nieuwe website voor PC, tablet en mobiel. F&J Webcreation krijgt 5 sterren van mij; dubbel en dwars verdiend!Lees meer
Marc Vorgers
In een project voor een gemeenschappelijke opdrachtgever heb ik voor het eerst mogen samenwerken met F&J Webcreation en ik kan wel stellen dat die... samenwerking uitermate prettig tot stand kwam en al die tijd alleen nog maar beter werd.Het team staat open voor suggesties, afspraken worden nagekomen, planningen gehaald conform aanbieding en er komen nooit spreekwoordelijke konijntjes uit de hoed.Als je op zoek bent naar een webdesign club, dan is F&J een echte aanrader!Lees meer
Eduard de Boer