Wat is het Internet of Things?

15 april 2015
Door Team F&J
Team F&J
Support / Marketing / SEO

Wat is het Internet of Things?

Iets met internet en dingen….De kreet Internet of Things (IoT) of Internet der Dingen is een kreet die steeds vaker opduikt. Eigenlijk kan het niet vager, things….dingen…. Ergens is dit wel te verklaren, want het gaat hier ook over een brede toepassing.

Wat houdt het dan in, dat IoT?

Met de komst van nieuwe technologieën, is steeds meer verbonden met en aan het internet. Denk aan de thermostaat die je vanaf je mobiel aanzet of instelt of zelfs een wasmachine die je aanstuurt via een mobiel apparaat. Het principe van Internet of Things gaat er vanuit dat er in de toekomst (2025) er steeds minder door mensen bediende computers zullen zijn. Denk hierbij aan desktops, tablets en smartphones. Het grootste deel van de internetgebruikers zal bestaan uit semi intelligente apparaten. Deze apparaten kunnen communiceren met mensen en andere objecten. Kort samengevat:

Een netwerk van fysieke objecten met ingebouwde technologie om te communiceren en te registreren (sensing) en/of om op basis van de meetwaarden de eigen besturing aan te passen en/of te interacteren met de buitenwereld.

Een paar concrete voorbeelden:

De koelkast

Men neme een slimme koelkast, sensoren, producten met sensoren (bijv. een pak melk), een internetverbinding en een lerend systeem. Deze ‘ingrediënten’ zorgen ervoor dat jouw koelkast je kan vertellen dat je melk bijna over de datum is, je koelkast zelf de temperatuur regelt, omdat het buiten warmer wordt. Maar ook wanneer je melk bijna op is, krijg je een seintje en kan er zelfs nieuwe melk besteld worden. Het lerende systeem houdt bij hoe je jouw gekoelde producten gebruikt. Op basis hiervan zou de koelkast dus zelf kunnen bestellen.

De slimme thermostaat

Nest is een voorbeeld van een slimme thermostaat. De thermostaat is zelf lerend. De thermostaat zet zichzelf lager wanneer er niemand meer in huis is. Ook onthoudt het systeem jouw voorkeuren en programmeert zichzelf in een week. Om je te helpen met het besparen van energie, toont de thermostaat een groen blaadje wanneer je een temperatuur instelt die energiezuinig is. Ook handig, voordat je naar huis gaat, kun je de thermostaat alvast hoger zetten.

Dit zijn nog relatief simpele voorbeelden van een apparaat op zich. Maar je moet je voorstellen dat alles met elkaar communiceert.
Scenario: Het is december, het is koud en vriest. Je gaat met de auto naar het werk. Je hebt regelmatig afspraken voor je werk. Wanneer je opstaat, drink je graag een kopje koffie. Vandaag heb je een afspraak op een station, dus je gaat vanaf je huis met de auto naar het station om daar de trein te pakken naar je afspraak.

Wat blijkt? De afspraak is verschoven, deze is 45 minuten later nu. Dit is de trigger voor de communicatie tussen verschillende apparaten. Je wekker krijgt een seintje dat je 5 minuten langer kunt blijven liggen, je koffieautomaat zal het kopje koffie 5 minuten later zetten dan normaal. De auto krijgt een seintje om de ruiten te ontdooien en ook meteen wordt de actuele verkeerssituatie gecheckt. Een ongeluk zorgt er voor dat je een omleiding moet nemen die 15 minuten langer duurt. Ook heeft de trein die je wilde nemen, 20 minuten vertraging. Het brandstofpeil is laag, dus handig om ook even te tanken. Normaal gesproken ben je hier 5 minuten mee bezig. De situatie is dus dat alles met elkaar communiceert en jou vertelt hoe of wat. In dit geval wordt er voor je bepaalt hoelaat je opstaat.

Mijn eigen ervaring

Slimme beveiliging. Dit is een voorbeeld waar ik zelf al gebruik van maak. In plaats van een alarm, maak ik gebruik van Giga Set Elements. Een slim beveiligingssysteem. Er is een basisstation die op de WiFi is aangesloten en een app die je op je telefoon zet. Dit systeem heeft verschillende elementen en wordt tot op heden nog steeds doorontwikkeld. Er zijn sensoren verkrijgbaar voor deuren en ramen, een bewegingssensor, een sirene en sinds kort ook een camera. Wanneer je alles geconfigureerd hebt (wat eenvoudig is), zie je in je app de status van de sensoren. Je kunt eenvoudig aangeven wie je wilt bellen in geval van inbraak en of je de sirene wel of niet wilt inschakelen. 

Wanneer je de camera aangesloten hebt, zal deze aangaan wanneer er beweging gedetecteerd wordt. De beelden kun je terugvinden in de cloud.
Naast dat ik van gadgets houd, vind ik een systeem als dit minder beladen dan een alarm. Wanneer ik een melding krijg op mijn telefoon, kan ik direct hierop reageren door iemand te bellen of het zelf te controleren.

Al deze toepassingen roepen verschillende gevoelens op. Besparen op je energierekening is altijd leuk, je hoofd niet te hoeven breken over boodschappen ook. Het zou je vrije tijd op kunnen leveren die je kan gebruiken voor leukere dingen dan bovenstaande zaken.
Maar de keerzijde is natuurlijk de privacy. De slimme toepassingen verschaffen natuurlijk een schat aan informatie over de gebruikers hiervan. Voor je het weet, zijn partijen als Google of Amazon nog meer binnengedrongen in je huis. En worden we niet te lui? Te afhankelijk van dit soort technieken? Of wordt dit voor iedereen toch echt de toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Online marketing trends
Dé 5 webdesign trends voor 2021

Wat speelt er zich allemaal af in ons mooie webdesign land. En wat zijn nou eigenlijk de trends voor 2021?

Content Marketing
Trends op het gebied van contentmarketing

Content Specialist Dé contentmarketing trends die je moet kennen! Contentmarketing: jarenlang hebben we het er ‘gewoon’ even bij

Online marketing trends
Hoe slim is slimme apparatuur?

Een slimme tv, een slimme wasmachine, slimme koelkast, slimme thermostaat, slimme broodrooster; verzin het maar en het is al slim. Nadenken? Dat hoef je steeds minder te doen. De technologie ontwikkelt zich zodanig dat er voor je wordt nagedacht. Een onderdeel van het Internet of Things.