Social afterlife

2 september 2016
Door F&J webcreation
F&J webcreation
Support / Marketing / SEO

Facebook, Instagram en Twitter, de meeste mensen hebben wel een account bij een van die social media. Maar wat als je er niet meer bent?
Een tijdje terug zagen we een mooi voorbeeld. Henk krol die via Facebook Joost Zwagerman feliciteerde, terwijl Joost Zwagerman al was overleden. Een pijnlijke vergissing.

Social afterlife

Wanneer je actief bent geweest op het web en social media, zullen er genoeg sporen zijn die er achter blijven wanneer jij er niet meer bent.
Maar wat wil je dat er mee gebeurt? Wil je een familielid of vriend(in) de toegang geven tot de accounts? Wil je dat er nog iets gepost wordt? Of wil je dat jouw profielen ‘verwijderd’ worden?

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn een aantal mogelijkheden als het gaat om het beheer van jouw accounts wanneer je dit zelf niet meer kunt.

  • Facebook biedt de mogelijkheid om een vriend naar keuze het beheer te geven wanneer je er niet meer bent. Jouw profiel krijgt dan een herdenkingsstatus. Deze persoon kan dingen doen zoals een bericht op je tijdlijn vastzetten, nieuwe vriendschapsverzoeken accepteren en je profielfoto bijwerken. Deze persoon kan niets als jou plaatsen of je privéberichten lezen.
  • Een mediadienst die jouw Twitteraccount onderhoudt als je er niet meer bent. De dienst liked en retweet berichten en plaatst zelfs berichten zoals je dat altijd hebt gedaan.
  • Wil je liever zelf een reeks berichten tikken die gepubliceerd kunnen worden na je overlijden? Er is een dienst die dit mogelijk maakt. Je kunt berichten maken die de beheerder die jij hebt aangewezen vervolgens kan plaatsen.

Wachtwoorden

Facebook heeft de optie om een beheerder aan te wijzen, maar voor andere accounts zal iemand jouw wachtwoorden nodig hebben.

Moet je dan alle accounts ergens opschrijven of opslaan op je computer? Nee. Het programma True Key (voorheen PasswordBox) biedt gebruikers de mogelijkheid om hun digitale nalatenschap te beschermen tijdens het leven en daarna, door middel van een uniek, gepatenteerd proces. Op de website sla je de belangrijkste gegevens op, zoals wachtwoorden voor je accounts, je geeft aan wat je wilt dat er met je gegevens gebeurt en regelt hoe het wordt bijgehouden.

Zelf heb ik er eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht, totdat ik een artikel tegenkwam. En hoe ‘luguber’ het op de een of andere manier ook is, wanneer je actief bent op social media speelt je leven zich ook af in de cyberwereld. Voor mijzelf heb ik besloten om te zorgen dat ik wachtwoorden op één plek bewaar van mijn verschillende accounts en iemand toegang te geven om te zorgen dat alles netjes verdwijnt wanneer ik dit zelf niet meer kan doen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin
Share on pinterest
Plaats een reactie

Relevante berichten
Hoe slim is slimme apparatuur?

Een slimme tv, een slimme wasmachine, slimme koelkast, slimme thermostaat, slimme broodrooster; verzin het maar en het is al slim. Nadenken? Dat hoef je steeds minder te doen. De technologie ontwikkelt zich zodanig dat er voor je wordt nagedacht. Een onderdeel van het Internet of Things.

Interactieve toepassingen in de mode en beauty

In plaats van online shoppen, ga je weer eens de stad in. Met 4 kledingstukken sta je in de rij voor de paskamer, daar waar het licht ontzettend flatteus is. Eindelijk! Een paskamer vrij! Enthousiast pas je alles en natuurlijk, van 2 is de maat niet goed en eigenlijk zou je ook nog wel een bijpassende broek willen hebben.

DuckDuckGo; krijgt Google concurrentie?

DuckDuckGo klinkt als een spelletje, maar in werkelijkheid is het de snelst groeiende zoekmachine. Iedereen weet wel dat Google de meest gebruikte zoekmachine is, sterker nog, de meeste bedrijven doen er alles aan om in Google (en uiteraard ook de andere zoekmachines) een goede positie te krijgen met hun website.