Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

Hoe optimaliseer ik afbeeldingen voor Google?

Wist je dat… afbeeldingen ook kunnen bijdragen aan de vindbaarheid van jouw website?

Klinkt gek hè? Maar het is waar! Wanneer je een afbeelding gebruikt, verrijk je de content. En daar wordt Google ook heel blij van en krijg je dus meer relevante bezoekers naar je website.

Maar ook op andere manieren kun je Google blij maken en kunnen afbeeldingen dus bijdragen aan de vindbaarheid!
Ik hoor je denken…hoe dan? Ik ga je 3 tips geven die bijdragen aan de vindbaarheid van jouw website.

Het is namelijk ontzettend belangrijk en waardevol om afbeeldingen die je gebruikt op jouw website te optimaliseren voor Google. Dat kun je op verschillende manieren doen.

Eerst een algemene tip: Wees oprecht! Ook in je beeldgebruik. Gebruik alleen afbeeldingen die je boodschap bevestigen. Dit komt je conversie absoluut ten goede!

Tip 1 – Laadtijd

Afbeeldingen van wachten met telefoonDe laadtijd van jouw website op zowel de desktop, als mobiel is een belangrijke rankingfactor voor Google. Wanneer je een afbeelding wilt gebruiken op jouw website, let dan op de grootte van het bestand.

Hoe groter het bestand, hoe langer het duurt om de afbeelding in te laden, hoe minder leuk Google dat vindt (dus niet goed voor je vindbaarheid).

Zorg dus dat je in ieder geval de afbeeldingen klein houdt in bestandsgrootte, zodat dit geen negatieve invloed heeft op de snelheid.

Hoe kan ik de bestandsgrootte van de afbeelding aanpassen?
Met photoshop kun je een afbeelding opslaan voor het web. Gebruik deze optie! De meeste afbeeldingen kun je opslaan met een kwaliteit van 80%.

Gebruik je pixlr editor? Ook hier kun je aangeven op hoeveel procent je de afbeelding wilt opslaan.

Tip 2 – Goede titel

Zorg dat iedere afbeelding een goede titel heeft (goede-titel.jpg). Maak hierbij gebruik van topzoekwoorden. Dus gebruik woorden waar je pagina echt over gaat. Vergeet ook zeker de synoniemen niet, maar sla hierin niet door 🙂 Houd de focus!

Het sterkste is om de titel van de afbeelding gelijk te maken aan het topzoekwoord, dus: topzoekwoord.jpg

Gebruik geen spaties, een – minteken in plaats van het _ liggende streepje en gebruik geen hoofdletters.
Let op: Zorg er eerst voor dat je de afbeelding opslaat op je pc met het topzoekwoord in de naamgeving. Dus voordat je de afbeelding uploadt naar je Mediabibliotheek!

Tip 3 – Alt tag

Wellicht nog een onbekend begrip: de alt tag! De alt tag is van toepassing op afbeeldingen die gebruikt worden om de inhoud van jouw website mee te versterken. Het is een alternatief label waarin je de afbeelding beschrijft, bij voorkeur in 1 korte zin.
Google leest deze alt tags en weet op die manier precies wat de inhoud van de afbeelding is.
Belangrijk voor alt tags is dat je omschrijft wat er op de afbeelding te zien is en het liefst in combinatie met het topzoekwoord indien mogelijk!

Leuk weetje: de alt tag wordt ook hardop voorgelezen aan blinden en slechtzienden wanneer zij een screenreader hebben.

Zet m op!

Google Gsuite reseller
Na een prettige samenwerking is de website voor onze Fysiotherapie praktijk opgeleverd en we zijn er meer dan tevreden mee. De creativiteit,... vriendelijkheid, de altijd snelle respons en de duidelijkheid kenmerken F&J voor mij. Een beter resultaat kon ik niet verwachten!Lees meer
Ronald Mekking
Goede functionele website gebouwd! Denken met je mee, ook voor verbetering van de vindbaarheid van de website en verdere marketing.
Arnoud van Guilik
Wij zijn al jaren klant bij F&J naar volle tevredenheid!
Rikels Slaapexperts
Als groeiend glasbedrijf in de particuliere sector bied FenJ een perfect partnerschap voor onze online marketing! Goed meedenken, ideeën,... creativiteit en een luisterend oor werpt zijn vruchten af in onze commercie. Beter vindbaar op het world wide web zorgt voor meer opdrachten. Kort geleden met Joyce Rademaker een strategie sessie gehad (aanrader voor elke ondernemer). Hieruit blijkt dat wij nog meer uit online marketing kunnen halen en zal FenJ hierbij weer een grote rol spelen voor de juiste content en know-how!Met vriendelijke groeten, Tino KwakkelKwakkelglas Glaszetbedrijf.Lees meer
Tino Kwakkel
F&J webcreation is sinds enkele jaren de vaste online 'leverancier' voor Space Winner. In deze periode hebben zij laten zien een goed, betrouwbaar,... flexibel en betaalbaar product te kunnen leveren door middel van hun eigen CMS. Hoewel er tegenwoordig tal van open source alternatieven zijn, is dat voor ons geen reden geweest over te stappen. Tot op heden kent het CMS voor ons geen of nauwelijks beperkingen. Mark, Kim Fred en Joyce denken met je mee, zitten niet op de klok en zijn bovendien makkelijk in de omgang. De programmeurs (die ik niet ken) weten de werkzaamheden snel en goed uit te voeren. Voor F&J zou ik een vaste samenwerking met een hele goede online marketeer een aanwinst en voor de toekomst eigenlijk ook een must vinden. Ik kan dit bedrijf bij iedereen warm aanbevelen! (Space Winner Self Storage)Lees meer
Joost Kleine Snuverink
Al een paar jaar werken we naar volle tevredenheid samen met F&J Webcreation. De technische realisatie van onze website en sinds kort ook onze... mobiele website met CMS is door F&J uitgevoerd en alles functioneert prima naar wens.Lijnen zijn kort, snel schakelen, meedenken; top! Lees meer
Albertine Jongsma
Een geweldig team. Gedreven, professioneel , afspraak is afspraak, stipt, communicatief - ze gaan voor de klant en het eindresultaat. Langdurig... zeer prettig samengewerkt met de realisatie van mijn nieuwe website voor PC, tablet en mobiel. F&J Webcreation krijgt 5 sterren van mij; dubbel en dwars verdiend!Lees meer
Marc Vorgers
In een project voor een gemeenschappelijke opdrachtgever heb ik voor het eerst mogen samenwerken met F&J Webcreation en ik kan wel stellen dat die... samenwerking uitermate prettig tot stand kwam en al die tijd alleen nog maar beter werd.Het team staat open voor suggesties, afspraken worden nagekomen, planningen gehaald conform aanbieding en er komen nooit spreekwoordelijke konijntjes uit de hoed.Als je op zoek bent naar een webdesign club, dan is F&J een echte aanrader!Lees meer
Eduard de Boer