Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

Wat is ransomware?

En hoe gebeurt dat?

Heeeeey, een grappig plaatje! Even openen!
Opeens gebeurt er alles behalve het tonen van dat bestand. Sterker nog, voor je het door hebt, zijn er bestanden vergrendeld en met een beetje pech je hele pc of netwerk.

Huh? Door een afbeelding?
Ja en nee. Het bestand lijkt een afbeelding (.jpg), maar is eigenlijk een .exe bestand. En op het moment van openen, gaat het .exe bestand zijn werk doen.

Herkenbaar?

Dan ben je het slachtoffer van Ransomware. Ransomware is een verzamelnaam voor een virus dat documenten, foto’s en met een beetje pech je netwerk of pc blokkeert.

Even een kleine verdieping: er is ransomware, cryptoware en scareware.

Een korte uitleg:

Ransomware is een virus waarmee de computer van een slachtoffer ontoegankelijk wordt gemaakt.

Cryptoware is een variant van ransomware die niet de computer zelf, maar de bestanden op de computer gijzelt.

Scareware is een vorm van ransomware die zich enkel voordoet als ransomware of cryptoware. Bij deze variant wordt het slachtoffer verleid tot het doen van een betaling, bijvoorbeeld voor een niet bestaande software-update, terwijl er eigenlijk geen sprake is van een besmetting.
(Bron: Politie)

Bij Ransom- en cryptoware moet je geld betalen om de blokkering op te heffen.

1 ding….BETAAL NIET!!!

Ja, maar ik wil mijn bestanden wel terug!

Logisch, maar betalen geeft geen enkele garantie dat de bestanden vrijgegeven worden en daarnaast betaal je de criminelen ook nog eens voor hun actie.

Feitje: 65 % heeft nog nooit van ransomware gehoord (Bron: Alert Online)

Belangrijk om te beseffen is, dat als je (bedrijfs)netwerk gegijzeld wordt jouw bedrijfsvoering behoorlijk in het nauw kan komen. Het kan er voor zorgen dat jouw factuurproces en bijvoorbeeld ook de salarisadministratie plat liggen.

Naast die ongemakken heb je ook nog jouw klanten. Als een klant hoort dat je er slachtoffer van bent geworden, kan deze ook bang worden dat zijn/haar gegevens zijn buit gemaakt.

In het kader: Beter voorkomen dan genezen

 • Zorg voor een goed anti virus programma
 • Zorg voor goede back-ups
 • Doe de updates van je pc
 • Kijk uit voor phisingmails, hier gaat het ook vaak in schuil
 • Open geen onbekende bijlagen van e-mails
 • Wees alert bij het downloaden van bestanden

Niet voorkomen, maar wel genezen?

Besmetting is nooit volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een normale website die door de criminelen is gehackt.

Ransomware is te verwijderen met behulp van het programma HitmanPro.Kickstart van SurfRight.

Je zult de volgende twee stappen moeten uitvoeren om de ransomware van je computer te verwijderen:

 1. Installeer HitmanPro.Kickstart vanaf een niet-besmette computer op een lege USB-stick
 2. Verwijder vervolgens de ransom- of cryptoware van de besmette computer met behulp van de USB-stick
  Op de website van SurfRight vind je per stap een instructiefilmje -http://www.surfright.nl/nl/kickstart- waarin precies wordt uitgelegd hoe je deze twee stappen uitvoert.
  (Bron: Veilig internetten)

Op de website Nomoreransom.org vind je tools om je computer te bevrijden van verschillende soorten ransomware. De website is een initiatief Europol, Team High Tech Crime van de politie, Kaspersky Lab en Intel Security.

Bekijk hier de tips van AlertOnline!

Google Gsuite reseller
Nu inmiddels een jaar werk ik samen met F&J na een overstap van een partij waar ik minder over tevreden was. Enorm goed geholpen door een meedenkend... team die in alle geledingen professionaliteit, begrip en meedenken hoog in het vaandel heeft staan. Samen bouwen aan de juiste website en webshop custom made. Na jaren zoeken naar de juiste manier en weg ben ik blij dat ik in contact ben gekomen met Fred en Joyce. Nu zie ik merkbaar verschil. Dus als u een betrouwbare professionele partij zoekt voor de bouw en onderhoud van uw website en of webshop dan kan ik F&J van harte aanbevelen.Lees meer
Frank van Kollenburg
Na een prettige samenwerking is de website voor onze Fysiotherapie praktijk opgeleverd en we zijn er meer dan tevreden mee. De creativiteit,... vriendelijkheid, de altijd snelle respons en de duidelijkheid kenmerken F&J voor mij. Een beter resultaat kon ik niet verwachten!Lees meer
Ronald Mekking
Goede functionele website gebouwd! Denken met je mee, ook voor verbetering van de vindbaarheid van de website en verdere marketing.
Arnoud van Guilik
Wij zijn al jaren klant bij F&J naar volle tevredenheid!
Rikels Slaapexperts
Als groeiend glasbedrijf in de particuliere sector bied FenJ een perfect partnerschap voor onze online marketing! Goed meedenken, ideeën,... creativiteit en een luisterend oor werpt zijn vruchten af in onze commercie. Beter vindbaar op het world wide web zorgt voor meer opdrachten. Kort geleden met Joyce Rademaker een strategie sessie gehad (aanrader voor elke ondernemer). Hieruit blijkt dat wij nog meer uit online marketing kunnen halen en zal FenJ hierbij weer een grote rol spelen voor de juiste content en know-how!Met vriendelijke groeten, Tino KwakkelKwakkelglas Glaszetbedrijf.Lees meer
Tino Kwakkel
F&J webcreation is sinds enkele jaren de vaste online 'leverancier' voor Space Winner. In deze periode hebben zij laten zien een goed, betrouwbaar,... flexibel en betaalbaar product te kunnen leveren door middel van hun eigen CMS. Hoewel er tegenwoordig tal van open source alternatieven zijn, is dat voor ons geen reden geweest over te stappen. Tot op heden kent het CMS voor ons geen of nauwelijks beperkingen. Mark, Kim Fred en Joyce denken met je mee, zitten niet op de klok en zijn bovendien makkelijk in de omgang. De programmeurs (die ik niet ken) weten de werkzaamheden snel en goed uit te voeren. Voor F&J zou ik een vaste samenwerking met een hele goede online marketeer een aanwinst en voor de toekomst eigenlijk ook een must vinden. Ik kan dit bedrijf bij iedereen warm aanbevelen! (Space Winner Self Storage)Lees meer
Joost Kleine Snuverink
Al een paar jaar werken we naar volle tevredenheid samen met F&J Webcreation. De technische realisatie van onze website en sinds kort ook onze... mobiele website met CMS is door F&J uitgevoerd en alles functioneert prima naar wens.Lijnen zijn kort, snel schakelen, meedenken; top! Lees meer
Albertine Jongsma
Een geweldig team. Gedreven, professioneel , afspraak is afspraak, stipt, communicatief - ze gaan voor de klant en het eindresultaat. Langdurig... zeer prettig samengewerkt met de realisatie van mijn nieuwe website voor PC, tablet en mobiel. F&J Webcreation krijgt 5 sterren van mij; dubbel en dwars verdiend!Lees meer
Marc Vorgers
In een project voor een gemeenschappelijke opdrachtgever heb ik voor het eerst mogen samenwerken met F&J Webcreation en ik kan wel stellen dat die... samenwerking uitermate prettig tot stand kwam en al die tijd alleen nog maar beter werd.Het team staat open voor suggesties, afspraken worden nagekomen, planningen gehaald conform aanbieding en er komen nooit spreekwoordelijke konijntjes uit de hoed.Als je op zoek bent naar een webdesign club, dan is F&J een echte aanrader!Lees meer
Eduard de Boer