Sterke wachtwoorden

5 oktober 2016
Door Team F&J
Team F&J
Support / Marketing / SEO

Sterke wachtwoorden

Er moet een account aangemaakt worden voordat je de bestelling kunt afronden. Het veldje wachtwoord is aan de beurt.

Hmmm,wat zal ik eens als wachtwoord doen…..iets gemakkelijks, anders kan ik het niet onthouden….Ah. Ik weet het. Ik doe fordKa1.

Een melding. Het wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn, een hoofdletter bevatten, een getal en een teken uit de volgende reeks !”#$%&_()’.

Grrr….Prima. Dan maar FordK@12.

Vrolijk ga je door met je bestelling en doe je je best om het wachtwoord te onthouden.

In jouw beleving is dit een sterk wachtwoord. Maar helaas, dat is het niet. Namen, automerken en geboortedatum zijn veelgebruikte woorden/combinaties voor een wachtwoord.

En dat weten die mensen die er misbruik van willen maken ook. Korte, eenvoudige wachtwoorden zijn eenvoudiger te kraken door computers dan lange, ingewikkelde wachtwoorden.

Feitje: 42% Gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts (Bron: Alert Online)

Het is dus belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen voor de accounts die je aanmaakt op het wereld wijde web. Hoe sterker het wachtwoord, hoe meer je jouw gegevens beschermt.

Maar hoe maak ik zo’n sterk wachtwoord?

Een aantal tips van Veiliginternetten:

Nog een tip! Gebruik tweestaps verificatie.

Twee staps verifiwat?
Tweestapsverificatie is een extra functie om je online accounts te beveiligen. Sites zoals Facebook, Gmail en DigiD hebben deze extra functie.

Wanneer je jouw inloggegevens in hebt gevoerd, moet je nog een extra beveiligingscode invoeren. Deze code wordt gestuurd naar een apparaat waar alleen jij toegang toe hebt, bijvoorbeeld je telefoon.

Moeite met het onthouden van wachtwoorden?

Gebruik dan een wachtwoordmanager. Je hoeft dan maar één wachtwoord te onthouden, namelijk die van de wachtwoordmanager. Zie het als een kluis waar al jouw gebruikersnamen en wachtwoorden in staan. En alleen jij hebt de sleutel.

Bezoek je dan een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch jouw gebruikersnaam en gegevens in. Heb je een nieuw wachtwoord nodig? Ook daar helpt de wachtwoordmanager je mee. Dit zal een automatisch gegenereerd en sterk wachtwoord zijn.

Ook voor de tablet en smartphone is zo’n tool te downloaden.
Een aantal voorbeelden:
Keepass
iCloud sleutelhanger
1password
LastPass

Wil je meer tips? Checken of je wachtwoord sterk is? Of heb je een sterk wachtwoord nodig? Kijk dan eens op de onderstaande websites!

Sterk wachtwoord genereren
Check of jouw wachtwoord sterk genoeg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Online veiligheid
Wat is ransomware?

Heeeeey, een grappig plaatje! Even openen!
Opeens gebeurt er alles behalve het tonen van dat bestand. Sterker nog, voor je het door hebt, zijn er bestanden vergrendeld en met een beetje pech je hele pc of netwerk.

Online veiligheid
Openbare Wifi?

Op een terrasje in Parijs besluit je eens te kijken of de gelegenheid waar je zit, ook Wifi heeft. Ah, nog beter. Een ander openbaar wifinetwerk! Kun je mooi even die foto’s versturen van de Eiffeltoren. Oh en ook even checken hoe je banksaldo er voor staat na de shopsessie op de Champs d’elysees.

Online veiligheid
Veilig online winkelen

Aaah, een leuke jas! En voor een mooie prijs! Die had je nou net nodig voor de komende winter. Vol enthousiasme bestel je de jas en rekent hem af. En nu…wachten maar!