Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

DuckDuckGo; krijgt Google concurrentie?

DuckDuckGo klinkt als een spelletje, maar in werkelijkheid is het de snelst groeiende zoekmachine. Iedereen weet wel dat Google de meest gebruikte zoekmachine is, sterker nog, de meeste bedrijven doen er alles aan om in Google (en uiteraard ook de andere zoekmachines) een goede positie te krijgen met hun website. Naast Google zijn de zoekmachines Bing en Yahoo ook altijd nog aanwezig op het web.
Nu is er dus een nieuwe speler op de markt: DuckDuckGo. Waarom nog een zoekmachine zul je je afvragen? En waarom zou je die gebruiken?

Wat doet Google?

Wanneer je een zoekopdracht invoert in Google, bewaart Google jouw zoektermen. Die zoektermen worden toegevoegd aan het profiel dat Google al van jou heeft. Op basis daarvan worden op de meeste websites de advertenties getoond. Als je een nieuwe zoekopdracht doet, wordt er ook rekening gehouden met eerdere sitebezoekjes en zoekresultaten. Zo krijgt iedereen een ander resultaat, terwijl je dezelfde zoekopdracht in voert.
Enerzijds best handig, anderzijds natuurlijk te gek voor woorden. Je krijgt alleen maar resultaten te zien die bij jouw leven passen en geen afwijkende zaken meer.

Maar wat is dan het verschil tussen Google en DuckDuckGo?

Het grootste verschil is het opslaan van de gegevens en het gebruik maken hiervan in de zoekresultaten. DuckDuckGo slaat geen gedetailleerde informatie op. Helemaal niets op slaan, zou natuurlijk een utopie zijn. DuckDuckGo slaat ruwe zoekdata op om de zoekmachine te kunnen optimaliseren. Waar je dan aan moet denken? Dit gaat bijvoorbeeld om veel voorkomend tikfouten. Wanneer zij die in kaart hebben, kunnen die verwerkt worden en meegenomen worden in de zoekresultaten.

Waarom dan DuckDuckGo?

DuckDuckGo is een zoekmachine waar mee je anoniem kunt zoeken. De zoekopdrachten worden niet opgeslagen en ook bouwen zij geen profiel op die de resultaten beïnvloeden. Met andere woorden: iedereen krijgt dezelfde resultaten te zien.
Waar je wel rekening mee moet houden, is als je zoekt op Engelse termen, je ook Engelstalige zoekresultaten krijgt. Om dit te ‘voorkomen’ kun je een regio (Nederland) in stellen en nog een keer de zoekopdracht uitvoeren. Wanneer je de browser sluit, zal die instelling ook vervallen (het is tenslotte anoniem en er wordt niks opgeslagen).

Moet ik dan mijn SEO ook aanpassen?

Vooralsnog lijkt het erop dat DuckDuckGo dezelfde richtlijnen hanteert als Google. Wat DuckDuckGo zelf meldt ten aanzien van de vindbaarheid, is:

Nevertheless, the best way to get good rankings (in pretty much all search engines) is to get links from high quality sites.

Dus links naar jouw website vanaf andere, kwalitatieve websites is altijd belangrijk.
Ook goed om te weten: adverteren is mogelijk. De advertenties moeten worden aangemaakt via Bing Ads met als resultaat dat ze in beide zoekmachines getoond worden. Hier zit wel een kleine ‘maar’ aan. De zoekmachine slaat geen gegevens op, dus retargeting en conversietracking op basis van tracking is niet mogelijk.

Gezien privacy een onderwerp is dat de gemoederen bezig blijft houden, is de enorme groei in het gebruik van DuckDuckGo te verklaren. Maar wat ik mij af vraag, is het grootste deel van de gebruikers zich überhaupt wel bewust van hetgeen Google doet? Misschien een betere vraag: interesseert het de gebruikers wel? Of willen ze gewoon snel iets kunnen vinden?

Wat vind jij er van? En denk je dat deze speler het gaat overleven? Laat jouw reactie hier onder achter, ik ben benieuwd!

Google Gsuite reseller
Na een prettige samenwerking is de website voor onze Fysiotherapie praktijk opgeleverd en we zijn er meer dan tevreden mee. De creativiteit,... vriendelijkheid, de altijd snelle respons en de duidelijkheid kenmerken F&J voor mij. Een beter resultaat kon ik niet verwachten!Lees meer
Ronald Mekking
Goede functionele website gebouwd! Denken met je mee, ook voor verbetering van de vindbaarheid van de website en verdere marketing.
Arnoud van Guilik
Wij zijn al jaren klant bij F&J naar volle tevredenheid!
Rikels Slaapexperts
Als groeiend glasbedrijf in de particuliere sector bied FenJ een perfect partnerschap voor onze online marketing! Goed meedenken, ideeën,... creativiteit en een luisterend oor werpt zijn vruchten af in onze commercie. Beter vindbaar op het world wide web zorgt voor meer opdrachten. Kort geleden met Joyce Rademaker een strategie sessie gehad (aanrader voor elke ondernemer). Hieruit blijkt dat wij nog meer uit online marketing kunnen halen en zal FenJ hierbij weer een grote rol spelen voor de juiste content en know-how!Met vriendelijke groeten, Tino KwakkelKwakkelglas Glaszetbedrijf.Lees meer
Tino Kwakkel
F&J webcreation is sinds enkele jaren de vaste online 'leverancier' voor Space Winner. In deze periode hebben zij laten zien een goed, betrouwbaar,... flexibel en betaalbaar product te kunnen leveren door middel van hun eigen CMS. Hoewel er tegenwoordig tal van open source alternatieven zijn, is dat voor ons geen reden geweest over te stappen. Tot op heden kent het CMS voor ons geen of nauwelijks beperkingen. Mark, Kim Fred en Joyce denken met je mee, zitten niet op de klok en zijn bovendien makkelijk in de omgang. De programmeurs (die ik niet ken) weten de werkzaamheden snel en goed uit te voeren. Voor F&J zou ik een vaste samenwerking met een hele goede online marketeer een aanwinst en voor de toekomst eigenlijk ook een must vinden. Ik kan dit bedrijf bij iedereen warm aanbevelen! (Space Winner Self Storage)Lees meer
Joost Kleine Snuverink
Al een paar jaar werken we naar volle tevredenheid samen met F&J Webcreation. De technische realisatie van onze website en sinds kort ook onze... mobiele website met CMS is door F&J uitgevoerd en alles functioneert prima naar wens.Lijnen zijn kort, snel schakelen, meedenken; top! Lees meer
Albertine Jongsma
Een geweldig team. Gedreven, professioneel , afspraak is afspraak, stipt, communicatief - ze gaan voor de klant en het eindresultaat. Langdurig... zeer prettig samengewerkt met de realisatie van mijn nieuwe website voor PC, tablet en mobiel. F&J Webcreation krijgt 5 sterren van mij; dubbel en dwars verdiend!Lees meer
Marc Vorgers
In een project voor een gemeenschappelijke opdrachtgever heb ik voor het eerst mogen samenwerken met F&J Webcreation en ik kan wel stellen dat die... samenwerking uitermate prettig tot stand kwam en al die tijd alleen nog maar beter werd.Het team staat open voor suggesties, afspraken worden nagekomen, planningen gehaald conform aanbieding en er komen nooit spreekwoordelijke konijntjes uit de hoed.Als je op zoek bent naar een webdesign club, dan is F&J een echte aanrader!Lees meer
Eduard de Boer