Wat is Apple Pay?

15 september 2014
Door Team F&J
Team F&J
Support / Marketing / SEO

Wat is Apple Pay?

Dinsdag (9 september) was de grote dag. Vele Apple fans waren gespannen. Wat zou er gepresenteerd gaan worden? Een nieuwe telefoon was eigenlijk al zeker, maar wat nog meer? Wat bleek: naast twee nieuwe iPhones, werd er ook nog een Apple Watch en Apple Pay aan de buitenwereld gepresenteerd.

Maar wat houdt Apple Pay nou eigenlijk in?

Apple Pay is een vorm van contactloos, mobiel betalen. Het enige wat je hoeft te doen om te betalen, is de bovenkant van je iPhone 6 of Apple Watch bij een reader in de winkel te houden met je vinger op de TouchID knop. Wanneer je dit doet, hoef je geen app te openen, sterker nog, het scherm hoeft niet eens ‘wakker’ te zijn. Wanneer je betaalt hebt, trilt de telefoon of het horloge subtiel en is er een piepje te horen. Ook kun je in apps betalen met Apple Pay. Zo kun je eenvoudig een artikel afrekenen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is je vinger op de TouchID plaatsen.

Hoe werkt het dan?

Apple werkt -eindelijk- met een NFC antenne. NFC staat voor Near Field Communication. Dit is een contactloze communicatiemethode. Wanneer je betaalt met Apple Pay gebeurt de transactie via deze draadloze technologie, er wordt een koppeling gemaakt met de reader. De authenticatie gaat via de TouchID functionaliteit.
In de afgelopen jaren zijn er veel betaalpunten al voorzien van NFC, winkeliers hoeven dus geen nieuwe betaalsystemen aan te schaffen.

Maar hoe betaal je dan? Maar hoe weten ze nou waar het vanaf moet?
Als je gebruik wilt maken van Apple Pay, kun je gebruik maken van de creditcardgegevens gebruikt worden bij je AppleID. Wat ook een mogelijkheid is, is het maken van een foto van je creditcard. Die informatie wordt opgeslagen in de Passbook app. Er kunnen meerdere creditcards worden toegevoegd. De eerste die je toevoegt, wordt automatisch de standaard betaalkaart. Uiteraard is dit eenvoudig aan te passen.

Ja. En mijn privacy dan?

Om deze mogelijkheid te gebruiken, moet er de nodige informatie worden ingegeven. Dit is niet de minste informatie, het gaat tenslotte om creditcardgegevens. Wanneer die gegevens gehackt worden of lekken, ben je een aardig eindje van huis! De gegevens worden opgeslagen in de Passbook op, zoals hierboven staat beschreven. De informatie wordt versleuteld en veilig opgeslagen; aldus Apple. Ook zegt het bedrijf dat de gegevens niet worden opgeslagen op hun servers. In combinatie met unieke codes, zijn betalingen met Apple Pay gewoon veilig. Ook dit zijn de woorden van Apple. Wanneer je de telefoon kwijtraakt, zet je via Find my iPhone de telefoon op afstand in de Verloren modus. Zo kan niemand betalingen verrichten met jouw telefoon. Ook geeft Apple aan dat de winkels niet de beschikking krijgen over jouw creditcardgegevens. Met de betaling wordt een eenmalig betaalnummer uitgewisseld met een dynamische beveiligingscode.
Of de privacy echt gewaarborgd blijft, is natuurlijk de vraag. Gezien de situatie onlangs met Apple en de gelekte foto’s van iCloud, zal het bedrijf nu extra goed haar best moeten doen om zich te bewijzen op dit gebied.

En verder?

Apple werkt samen met een aantal creditcard bedrijven, zoals Visa en Mastercard. In de VS werken zij ook samen met zes banken. In de VS zou hiermee 80% van het betalingsverkeer gedekt zijn. Amerikaanse ketens als McDonalds, Starbucks en Bloomingdales zullen Apple Pay gaan ondersteunen. Ook online zal Apple Pay te gebruiken zijn, diensten als GroupOn zullen de betaalwijze gaan ondersteunen.
De dienst zal in oktober in de VS te gebruiken zijn. Wel is duidelijk dat de dienst ook naar Nederland zal komen, maar wanneer is de vraag. De Nederlandse tak van Visa heeft te kennen gegeven dat zij mee gaan werken aan de dienst in Nederland. Het zou dus zo maar kunnen dat de dienst op korte termijn ook internationaal uitgerold gaat worden. En dan is het afwachten of de dienst een groot succes gaat worden! Uiteraard verwacht Apple zelf wel dat dit zal gebeuren ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Online marketing trends
Dé 5 webdesign trends voor 2021

Wat speelt er zich allemaal af in ons mooie webdesign land. En wat zijn nou eigenlijk de trends voor 2021?

Content Marketing
Trends op het gebied van contentmarketing

Content Specialist Dé contentmarketing trends die je moet kennen! Contentmarketing: jarenlang hebben we het er ‘gewoon’ even bij

Online marketing trends
Hoe slim is slimme apparatuur?

Een slimme tv, een slimme wasmachine, slimme koelkast, slimme thermostaat, slimme broodrooster; verzin het maar en het is al slim. Nadenken? Dat hoef je steeds minder te doen. De technologie ontwikkelt zich zodanig dat er voor je wordt nagedacht. Een onderdeel van het Internet of Things.