Joyce Rademaker

Joyce Rademaker

Ondernemer / Strateeg / SEO

Wat Is Mobile First Indexering?

Sinds 21 april 2016 is Google gaan ranken op ‘mobiele friendly’ website. Op 4 november 2016 schrijft Google dat ze aan het experimenteren zijn met de ‘Mobile First‘ ranking.

Mobile First Indexering

Wat is Mobile First indexering? De ranking systemen van Google zijn vooralsnog gericht op de desktop versie van een pagina. Op basis daarvan wordt bepaald of de content relevant is voor de gebruiker.

Dit kan natuurlijk problemen opleveren als de mobiele pagina versie minder content (of andere content) heeft dan de desktop pagina versie.

En dat wil Google niet, Google wil namelijk de perfecte gebruikerservaring voor haar gebruikers, met de meest relevante zoekresultaten.

In een wereld waarin bezoekers meer en meer met mobiele devices op het internet zoeken, is het voor Google dan ook een logische stap om de mobiele pagina’s te gaan indexeren en deze ook meer waarde te geven.

Wanneer zal de Mobile First indexering live gaan?

Google heeft aangegeven de komende maanden nog volop aan het testen te zijn. Het is duidelijk dat de impact van deze mobile first indexering, ook voor Google, groot is.

Google heeft ook gezegd dat op het moment dat ze er zeker van zijn dat ze kunnen bijdragen aan een fantastische gebruikerservaring voor haar gebruikers, dan zullen ze de mobile first indexering de wereld in knallen!

Dit gaat sowieso niet meer voor 2017 gebeuren, maar mijn verwachting is dat we rond maart/april 2017 wel eens voor een feit kunnen staan.

Ben jij klaar voor Mobile First indexering?

Heb jij nog helemaal geen mobiele versie van jouw website? Dan zegt Google: Ga voor AMP! En dat geeft wel meteen aan waar het Google om gaat, namelijk: snelheid en gebruikerservaring.

Aangezien AMP op dit moment alleen nog maar voor blogs en artikelen ingezet kan worden, twijfel ik of je dan niet iets te ver vooruit loopt op de muziek. Dus ik zou je adviseren om beiden te doen. En responsive ontwikkelen en AMP HTML integreren.

Wil je weten wat AMP HTML is? Lees dan ons blog ‘Wat is AMP HTML‘?

Heb je al een goede responsive website? Dan verschillen de desktop versie en de mobiele versie niet van elkaar qua content. Dan ben jij er (op mogelijk een paar kleine aanpassingen na) klaar voor.

Wijkt de content van jouw mobiele website af van de desktop versie? Dus heb je een echte aparte mobiele website? Dan is er werk aan de winkel!

Wat kun jij doen voor een goede Mobile First Indexering?
Het is duidelijk dat Google mobielvriendelijke websites nog zwaarder zal gaan wegen. Je kunt dus scoren in Google als je een goede focus hebt op de mobiele vindbaarheid.

En de toverwoorden zijn: snelheid en gebruikerservaring!

Heb je zowel de snelheid als de gebruikerservaring op orde? Dan kun jij gaan scoren binnen Google!

Wat kun jij doen voor een goede Mobile First indexering?

Optimaliseer je website!

Ik heb een aantal belangrijke ‘todo’s’ voor je op een rijtje gezet:

 1. Ga voor een goede responsive website, waarbij de mobiele website versie dezelfde inhoud en content heeft als de desktop versie van jouw website.
 2. Zet in op een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring. Ontwikkel je website met het gevoel van een app. Hoe beter de gebruikerservaring, hoe hoger je zult gaan scoren in Google.
 3. Maak je website dus intuïtief en aantrekkelijk, focus op het goed bedienen en vasthouden van je gebruiker
 4. Ontwikkel je website op basis van Google Material Design.
 5. Zorg voor een optimale performance en snelheid van je website:
  a. Zorg voor een goede technische structuur, dus voor nette en gestructureerde code.
  b. Comprimeer afbeeldingen, omdat te grote afbeeldingen afbreuk doen aan je snelheid.
  c. Gebruik geen Flash.
  d. Gebruik geen pop-ups op je mobiele website versie.
  e. Zorg voor een goede caching van je website, zodat niet elke pagina volledig opnieuw geladen hoeft te worden.
  f. Heb je een WordPress website? Gooi alle plugins die je niet gebruikt weg!
 6. Integreer AMP HTML! Zorg dat je AMP HTML laat integreren in je website, lees alles over waarom AMP HTML zo belangrijk is in ons blog Wat is AMP HTML?

Conclusie

Wil je meedoen online? Dan zul je moeten zorgen dat je optimaal gevonden wordt binnen Google. En 100% moeten gaan inzetten op mobiel. Het belang is wel duidelijk nu lijkt me?

Nu Google haar ranking systemen gaat aanpassen naar Mobile First indexering, zul jij moeten optimaliseren.

De kans is groot dat je allang responsive bent natuurlijk!

Maar combineer de belangrijke ontwikkelingen van ‘Mobile First Indexering’ tot ‘Ontwikkel je website met een app gevoel’ en het gebruik van ‘AMP HTML’.

Dan kun jij gaan scoren in Google!

Google Gsuite reseller
Fijn om mee samen te werken. Korte lijntjes en ze denken altijd mee!
de Wereldschool
F&J hebben onze eerste 'eigen website' van tandartspraktijk gemaakt. Goede adviezen, goed inlevingsvermogen wat klant mooi vindt, snelle respons en... wij zijn heel trots op het eindresultaat. Ook nadien goede service voor aanpassingen. Aanrader!Lees meer
Maikel Vogels
Nu inmiddels een jaar werk ik samen met F&J na een overstap van een partij waar ik minder over tevreden was. Enorm goed geholpen door een meedenkend... team die in alle geledingen professionaliteit, begrip en meedenken hoog in het vaandel heeft staan. Samen bouwen aan de juiste website en webshop custom made. Na jaren zoeken naar de juiste manier en weg ben ik blij dat ik in contact ben gekomen met Fred en Joyce. Nu zie ik merkbaar verschil. Dus als u een betrouwbare professionele partij zoekt voor de bouw en onderhoud van uw website en of webshop dan kan ik F&J van harte aanbevelen.Lees meer
Frank van Kollenburg
Na een prettige samenwerking is de website voor onze Fysiotherapie praktijk opgeleverd en we zijn er meer dan tevreden mee. De creativiteit,... vriendelijkheid, de altijd snelle respons en de duidelijkheid kenmerken F&J voor mij. Een beter resultaat kon ik niet verwachten!Lees meer
Ronald Mekking
Goede functionele website gebouwd! Denken met je mee, ook voor verbetering van de vindbaarheid van de website en verdere marketing.
Arnoud van Guilik
Wij zijn al jaren klant bij F&J naar volle tevredenheid!
Rikels Slaapexperts
Als groeiend glasbedrijf in de particuliere sector bied FenJ een perfect partnerschap voor onze online marketing! Goed meedenken, ideeën,... creativiteit en een luisterend oor werpt zijn vruchten af in onze commercie. Beter vindbaar op het world wide web zorgt voor meer opdrachten. Kort geleden met Joyce Rademaker een strategie sessie gehad (aanrader voor elke ondernemer). Hieruit blijkt dat wij nog meer uit online marketing kunnen halen en zal FenJ hierbij weer een grote rol spelen voor de juiste content en know-how!Met vriendelijke groeten, Tino KwakkelKwakkelglas Glaszetbedrijf.Lees meer
Tino Kwakkel
F&J webcreation is sinds enkele jaren de vaste online 'leverancier' voor Space Winner. In deze periode hebben zij laten zien een goed, betrouwbaar,... flexibel en betaalbaar product te kunnen leveren door middel van hun eigen CMS. Hoewel er tegenwoordig tal van open source alternatieven zijn, is dat voor ons geen reden geweest over te stappen. Tot op heden kent het CMS voor ons geen of nauwelijks beperkingen. Mark, Kim Fred en Joyce denken met je mee, zitten niet op de klok en zijn bovendien makkelijk in de omgang. De programmeurs (die ik niet ken) weten de werkzaamheden snel en goed uit te voeren. Voor F&J zou ik een vaste samenwerking met een hele goede online marketeer een aanwinst en voor de toekomst eigenlijk ook een must vinden. Ik kan dit bedrijf bij iedereen warm aanbevelen! (Space Winner Self Storage)Lees meer
Joost Kleine Snuverink
Al een paar jaar werken we naar volle tevredenheid samen met F&J Webcreation. De technische realisatie van onze website en sinds kort ook onze... mobiele website met CMS is door F&J uitgevoerd en alles functioneert prima naar wens.Lijnen zijn kort, snel schakelen, meedenken; top! Lees meer
Albertine Jongsma
Een geweldig team. Gedreven, professioneel , afspraak is afspraak, stipt, communicatief - ze gaan voor de klant en het eindresultaat. Langdurig... zeer prettig samengewerkt met de realisatie van mijn nieuwe website voor PC, tablet en mobiel. F&J Webcreation krijgt 5 sterren van mij; dubbel en dwars verdiend!Lees meer
Marc Vorgers
In een project voor een gemeenschappelijke opdrachtgever heb ik voor het eerst mogen samenwerken met F&J Webcreation en ik kan wel stellen dat die... samenwerking uitermate prettig tot stand kwam en al die tijd alleen nog maar beter werd.Het team staat open voor suggesties, afspraken worden nagekomen, planningen gehaald conform aanbieding en er komen nooit spreekwoordelijke konijntjes uit de hoed.Als je op zoek bent naar een webdesign club, dan is F&J een echte aanrader!Lees meer
Eduard de Boer