Joyce Rademaker

Joyce Rademaker

Ondernemer / Strateeg / SEO

Wat Is Mobile First Indexering?

Sinds 21 april 2016 is Google gaan ranken op ‘mobiele friendly’ website. Op 4 november 2016 schrijft Google dat ze aan het experimenteren zijn met de ‘Mobile First‘ ranking.

Mobile First Indexering

Wat is Mobile First indexering? De ranking systemen van Google zijn vooralsnog gericht op de desktop versie van een pagina. Op basis daarvan wordt bepaald of de content relevant is voor de gebruiker.

Dit kan natuurlijk problemen opleveren als de mobiele pagina versie minder content (of andere content) heeft dan de desktop pagina versie.

En dat wil Google niet, Google wil namelijk de perfecte gebruikerservaring voor haar gebruikers, met de meest relevante zoekresultaten.

In een wereld waarin bezoekers meer en meer met mobiele devices op het internet zoeken, is het voor Google dan ook een logische stap om de mobiele pagina’s te gaan indexeren en deze ook meer waarde te geven.

Wanneer zal de Mobile First indexering live gaan?

Google heeft aangegeven de komende maanden nog volop aan het testen te zijn. Het is duidelijk dat de impact van deze mobile first indexering, ook voor Google, groot is.

Google heeft ook gezegd dat op het moment dat ze er zeker van zijn dat ze kunnen bijdragen aan een fantastische gebruikerservaring voor haar gebruikers, dan zullen ze de mobile first indexering de wereld in knallen!

Dit gaat sowieso niet meer voor 2017 gebeuren, maar mijn verwachting is dat we rond maart/april 2017 wel eens voor een feit kunnen staan.

Ben jij klaar voor Mobile First indexering?

Heb jij nog helemaal geen mobiele versie van jouw website? Dan zegt Google: Ga voor AMP! En dat geeft wel meteen aan waar het Google om gaat, namelijk: snelheid en gebruikerservaring.

Aangezien AMP op dit moment alleen nog maar voor blogs en artikelen ingezet kan worden, twijfel ik of je dan niet iets te ver vooruit loopt op de muziek. Dus ik zou je adviseren om beiden te doen. En responsive ontwikkelen en AMP HTML integreren.

Wil je weten wat AMP HTML is? Lees dan ons blog ‘Wat is AMP HTML‘?

Heb je al een goede responsive website? Dan verschillen de desktop versie en de mobiele versie niet van elkaar qua content. Dan ben jij er (op mogelijk een paar kleine aanpassingen na) klaar voor.

Wijkt de content van jouw mobiele website af van de desktop versie? Dus heb je een echte aparte mobiele website? Dan is er werk aan de winkel!

Wat kun jij doen voor een goede Mobile First Indexering?
Het is duidelijk dat Google mobielvriendelijke websites nog zwaarder zal gaan wegen. Je kunt dus scoren in Google als je een goede focus hebt op de mobiele vindbaarheid.

En de toverwoorden zijn: snelheid en gebruikerservaring!

Heb je zowel de snelheid als de gebruikerservaring op orde? Dan kun jij gaan scoren binnen Google!

Wat kun jij doen voor een goede Mobile First indexering?

Optimaliseer je website!

Ik heb een aantal belangrijke ‘todo’s’ voor je op een rijtje gezet:

 1. Ga voor een goede responsive website, waarbij de mobiele website versie dezelfde inhoud en content heeft als de desktop versie van jouw website.
 2. Zet in op een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring. Ontwikkel je website met het gevoel van een app. Hoe beter de gebruikerservaring, hoe hoger je zult gaan scoren in Google.
 3. Maak je website dus intuïtief en aantrekkelijk, focus op het goed bedienen en vasthouden van je gebruiker
 4. Ontwikkel je website op basis van Google Material Design.
 5. Zorg voor een optimale performance en snelheid van je website:
  a. Zorg voor een goede technische structuur, dus voor nette en gestructureerde code.
  b. Comprimeer afbeeldingen, omdat te grote afbeeldingen afbreuk doen aan je snelheid.
  c. Gebruik geen Flash.
  d. Gebruik geen pop-ups op je mobiele website versie.
  e. Zorg voor een goede caching van je website, zodat niet elke pagina volledig opnieuw geladen hoeft te worden.
  f. Heb je een WordPress website? Gooi alle plugins die je niet gebruikt weg!
 6. Integreer AMP HTML! Zorg dat je AMP HTML laat integreren in je website, lees alles over waarom AMP HTML zo belangrijk is in ons blog Wat is AMP HTML?

Conclusie

Wil je meedoen online? Dan zul je moeten zorgen dat je optimaal gevonden wordt binnen Google. En 100% moeten gaan inzetten op mobiel. Het belang is wel duidelijk nu lijkt me?

Nu Google haar ranking systemen gaat aanpassen naar Mobile First indexering, zul jij moeten optimaliseren.

De kans is groot dat je allang responsive bent natuurlijk!

Maar combineer de belangrijke ontwikkelingen van ‘Mobile First Indexering’ tot ‘Ontwikkel je website met een app gevoel’ en het gebruik van ‘AMP HTML’.

Dan kun jij gaan scoren in Google!