Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

Openbare Wifi?

Op een terrasje in Parijs besluit je eens te kijken of de gelegenheid waar je zit, ook Wifi heeft. Ah, nog beter. Een ander openbaar wifinetwerk! Kun je mooi even die foto’s versturen van de Eiffeltoren. Oh en ook even checken hoe je banksaldo er voor staat na de shopsessie op de Champs d’elysees.

Handig. Openbare wifi. Maar slim om te gebruiken? Nee. Zeker niet. En dat geldt niet alleen in het buitenland, maar zeker ook in Nederland. Voor hackers is het kinderspel om jouw smartphone, tablet of zelfs pc voor de gek te houden.

Voor de gek houden? Hoe dan?
Hackers kunnen met speciale apparatuur een netwerk aanmaken. Jij verbindt vervolgens met het openbare netwerk en al jouw data- en internetverkeer gaat via het netwerk van de hacker.

Hierdoor heeft de hacker toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Denk aan je Facebook account, internetbankieren, maar zelfs het onderscheppen van je DigiD account!!!

Wat kan ik dan het beste doen?

Gebruik je databundel. Ja, het kost geld, maar is wel veel veiliger!

Mocht je toch echt gebruik willen maken van openbare wifi, ga dan niet internetbankieren of ergens inloggen. Dus mijd alles waar persoons- of inloggegevens aan te pas komen.

Door slimmer om te gaan met de instellingen van je mobiele apparaten en openbare Wi-Fi netwerken, kun je de risico’s beperken.

Nog een aantal tips:

  • Gebruik je databundel, dus 3G of 4G
  • Gebruik een Virtual Private Network (VPN)
  • Als je een VPN-verbinding gebruikt, wordt je internetverkeer versleuteld verstuurd.
  • Voorkom spontaan contact met Wifi. Zorg dus dat je echt zelf moet aangeven op je device dat je verbinding wilt maken met een netwerk
  • Verwijder draadloze netwerken van je devices wanneer je weg gaat (bijvoorbeeld van de camping)

Check ook de uitgebreide informatie over wifi onderweg en wifi thuis.