Lokale vindbaarheid en het belang van citations
11 februari 2022
Door Linda Schulte
Linda Schulte
Linda Schulte
Content marketeer

Wat is het belang van citations voor lokale vindbaarheid?

Goed dat je even de tijd neemt om deze blog te lezen over lokale vindbaarheid en het belang van citations voor lokale SEO. Voor we dieper ingaan op de complexiteit van citations, is het natuurlijk handig om te weten wat citations zijn en hoe citations jouw lokale vindbaarheid verbeteren.

Over citations hoor en lees je eigenlijk nog weinig. Toch zijn citations een belangrijk aspect voor een goede (lokale) SEO-strategie wat leidt tot een goede lokale vindbaarheid. Volgens David Mihm, een wereldberoemde autoriteit op het gebied van Google ranking en lokale SEO, zijn citations zelfs voor 25% verantwoordelijk voor je lokale vindbaarheid.

David Mihm heeft zijn eigen bedrijf: Trading. Trading helpt kleine bedrijven hun digitale marketing optimaal te benutten, met een speciale focus op SEO en lokale zoekmachinemarketing. Wij vonden overigens onder het zoekwoord ‘citation zoekmachine’ de meeste resultaten.k

Wat is een citation?

Een citation is simpel gezegd een bedrijfsvermelding op een externe website.

Bij externe websites kun je denken aan sociale media websites als Facebook, Instagram. Of online bedrijvengidsen zoals MKB bedrijvengids, Mijn ZZP, NederlandinBedrijf, Online Zakengids of NL Bedrijfsvermelding. Maar er zijn er meer. Denk ook eens aan een platform waar je bij aangesloten bent.

Een effectieve citation bevat altijd je:

  • bedrijfsnaam;
  • adres;
  • telefoonnummer;
  • een link naar je eigen website.

 

Naast deze gegevens is het goed om ook een korte introductie over je bedrijf te schrijven. Een korte voorstelronde!

Door introductieteksten te schrijven in verschillende tekstlengtes kun je snel en eenvoudig jouw introductietekst en je bedrijfsvermelding (citation) op verschillende websites plaatsen.

Citations relevant maken voor zoekmachine

Maar hoe maak je een citation nou relevant voor een zoekmachine?

Hoe gaat een zoekmachine te werk? Een zoekmachine gaat via online bedrijvengidsen kijken of je adres- en andere contactgegevens overeenkomen op de verschillende websites, in Google Mijn Bedrijf én je eigen website. In Nederland wordt de Kamer van Koophandel als bron gebruikt en daarom is het van belang om in elk geval bij de Kamer van Koophandel de bedrijfsgegevens goed voor elkaar te hebben.

Vervolgens kijkt de zoekmachine of er een overeenkomst is tussen de verschillende citations die je hebt geplaatst. Op deze manier verifieert de zoekmachine jouw gegevens. En krijg je als het ware pluspunten als er een eenheid is.

Als er online veel vermeldingen zijn, waarbij gegevens afwijken dan is dat verwarrend. En dát kan dus een negatieve impact hebben op je online vindbaarheid. Het is daarom belangrijk dat je adres- en andere contactgegevens altijd en overal hetzelfde zijn!

Waarom zijn citations van belang?

Dus nog even samenvattend: Wat is het belang van citations?

Als je op verschillende externe websites uniforme citations hebt staan creëer je eenheid in je uitingen en informatie die je verspreid. Door deze consistentie bouw je autoriteit op! En dit is heel belangrijk voor een optimale online zichtbaarheid en vindbaarheid.

Varianten citations

Er zijn vier verschillende varianten als we het hebben over het schrijven van citations. We delen ze in op basis van hun lengte en waar je ze voor kunt gebruiken:

  • De korte variant (100 tekens): Deze citation is geschikt voor korte vermeldingen en wordt vaak in de footer van de eigen website geplaatst. 
  • Iets langere variant (200 tekens): Geschikt voor social media als Instagram en Facebook en voor online bedrijvengidsen.
  • uitgebreidere variant (max.750 tekens): Heel geschikt voor bijvoorbeeld Google Mijn Bedrijf. Het begin van deze variant is hetzelfde als de tekst van de kortste citation, maar nu breid je de tekst verder uit. Let op, wees kort en krachtig om je lokale vindbaarheid zo hoog mogelijk te houden
  • meest uitgebreide variantvoor platforms met de hoogste tekstlimiet, zoals LinkedIn. Bij deze variant is de meeste ruimte beschikbaar om tekst te gebruiken en dus kun je nog meer vermelden over jouw organisatie. Maximaal 1000 tekens!

Voorbeeld citation

Om een idee te krijgen van een citation geven we hieronder een voorbeeld van F&J webcreation. Zo krijg je een beeld van hoe een citation eruit kan zien en kun jij dit toepassen voor je eigen bedrijf.

Voorbeeld van max 200 tekens:

F&J webcreation jouw online marketing bureau uit Zwolle gevestigd aan de Baileystraat 9a. Wij zijn bereikbaar op 038 200 1600 of via info@fenj.nl. Meer weten? Check onze website: https://www.fenj.nl.

Een citation van bijvoorbeeld maximaal 750 tekens (zie voorbeeld hieronder) kun je gebruiken voor Google Mijn Bedrijf. Het begin van de tekst is hetzelfde als de kortste citation, maar nu breid je de tekst verder uit. Let op, wees kort en krachtig om je lokale vindbaarheid zo hoog mogelijk te houden.

Een voorbeeld van een uitgebreide citation (745 tekens)

F&J webcreation jouw online marketing bureau uit Zwolle gevestigd aan de Baileystraat 9a. Wij zijn bereikbaar op: 038 200 1600 of via info@fenj.nl. Wil je weten hoe wij kunnen bijdragen aan jouw online succes? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar ons werk of ons team? Check https://www.fenj.nl. Wil je op de hoogte blijven van de laatste online marketing tips, trends en ontwikkelingen? Hou dan vooral onze social media in de gaten. Volg je ons al op Facebook? Like ons: https://www.facebook.com/fjwebcreation/ F&J webcreation is opgericht in 2002 en uitgegroeid tot een bedrijf met 15 werknemers. Heb jij hulp nodig bij jouw online strategie en vraagstukken? Wil je nieuwe business? Een website hebben die voor je werkt? Waar wacht je nog op?!

Meest uitgebreide variant (1000 tekens) 

Als laatste kun je nog citations voor social platforms gebruiken, zoals bijvoorbeeld Linkedin. Bij deze variant heb je de meeste ruimte voor je tekst en dus kun je nog meer vermelden over jouw organisatie. Maximaal 1000 tekens!

En nu? Aan de slag met jullie citation

Is het belang van citations helder geworden? Succes met het schrijven van jouw citation. En heb je hulp nodig of zit je krap in tijd? Team F&J helpt je graag op weg. Zoek gerust contact met ons en wij denken mee over jouw online autoriteit of schrijven jouw citation!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
SEO
Alles wat je wilt weten over interne backlinks

Interne backlinks zijn hyperlinks die binnen een website van de ene pagina naar een andere pagina verwijzen. Dit type link is belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO)