Lokale vindbaarheid en het belang van citations
11 februari 2022
Door Linda Schulte
Linda Schulte
Linda Schulte
Content marketeer

Wat is het belang van citations voor lokale vindbaarheid?

Goed dat je even de tijd neemt om deze blog te lezen. We praten je graag bij over het belang van citations. Voor we hier dieper op ingaan is het natuurlijk eerst handig om te weten wat citations zijn.

Het is mij opgevallen dat we eigenlijk (nog) weinig horen en lezen over citations. Toch zijn citations een belangrijk aspect voor een goede (lokale) SEO. Volgens David Mihm, erkend specialist (wereldwijd) op het gebied van ranking in Google en lokaal, zijn citations zelfs voor 25% verantwoordelijk voor je lokale vindbaarheid.

David Mihm heeft zijn eigen bedrijf: Trading. Trading helpt kleine bedrijven hun digitale marketing optimaal te benutten. David zelf is gespecialiseerd in SEO en lokale zoekmachinemarketing. Wij vonden overigens onder het zoekwoord ‘citation zoekmachine’ de meeste resultaten.

Wat is een citation?

Een citation is simpel gezegd een bedrijfsvermelding op een externe website.

Bij externe websites kun je denken aan sociale media websites als Facebook, Instagram, etc. of online bedrijvengidsen zoals MKB bedrijvengids, Mijn ZZP, NederlandinBedrijf, Online Zakengids of NL Bedrijfsvermelding. Maar er zijn er meer. Denk ook eens aan een platform waar je bij aangesloten bent.

Een citation bevat altijd jullie:

  • bedrijfsnaam;
  • adres;
  • telefoonnummer;
  • een link naar jullie eigen website.


Naast deze gegevens is het goed om ook een klein verhaal over jullie bedrijf te schrijven. Een korte voorstelronde!

Door introductieteksten te schrijven in verschillende tekstlengtes kun je snel en eenvoudig jouw introductietekst, je bedrijfsvermelding (citation) op verschillende websites plaatsen.

Citations relevant maken voor zoekmachine

Maar hoe maak je een citation nou relevant voor een zoekmachine?

Hoe gaat een zoekmachine te werk? Een zoekmachine gaat via online bedrijvengidsen kijken of jullie adres- en andere contactgegevens overeenkomen op de verschillende websites, in Google Mijn Bedrijf én jullie eigen website. In Nederland wordt de Kamer van Koophandel als bron gebruikt en daarom is het van belang om in elk geval bij de Kamer van Koophandel de bedrijfsgegevens goed voor elkaar te hebben.

Vervolgens kijkt de zoekmachine of er een overeenkomst is tussen de verschillende citations die je hebt geplaatst. Op deze manier verifieert de zoekmachine jouw gegevens. En krijg je als het ware pluspunten als er een eenheid is.

Als er online veel vermeldingen zijn, waarbij gegevens afwijken dan is dat verwarrend. Én dat kan dus een negatieve impact hebben op jullie vindbaarheid. Het is daarom belangrijk dat je adres- en andere contactgegevens altijd hetzelfde zijn!

Waarom zijn citations van belang?

Dus nog even samenvattend: Wat is het belang van citations?

Als je op verschillende externe websites citations hebt staan creëer je eenheid in jullie uitingen en informatie die je verspreid. Tevens word je uiteindelijk gezien als een autoriteit! En dit is heel belangrijk voor een optimale zichtbaarheid en vindbaarheid.

Om je een beeld te geven van een aantal citations geven we hieronder een voorbeeld. Zo heb je een beeld van een citation en kun jij dit toepassen voor je eigen bedrijf.

Voorbeeld citation

Er zijn vier opties mogelijk als we praten over het schrijven van citations. De korte variant heeft ruimte voor 100 tekens. Deze citation wordt vaak in de footer van de eigen website geplaatst.

De volgende citation heeft 200 tekens en is bijvoorbeeld geschikt voor Instagram, Facebook of online bedrijvengidsen.

F&J webcreation jouw online marketing bureau uit Zwolle gevestigd aan de Baileystraat 9a. Wij zijn bereikbaar op 038 200 1600 of via info@fenj.nl. Meer weten? Check onze website: https://www.fenj.nl.

Een citation van bijvoorbeeld maximaal 750 tekens (zie voorbeeld) kun je gebruiken voor Google Mijn Bedrijf. Het begin van de tekst is hetzelfde als de kortste citation, maar nu breid je de tekst verder uit. Let op, wees kort en krachtig om je lokale vindbaarheid zo hoog mogelijk te houden.

Als laatste kun je nog citations voor social platforms gebruiken, zoals bijvoorbeeld Linkedin. Bij deze variant is de meeste ruimte om tekst te gebruiken en dus kun je nog meer vermelden over jouw organisatie. Maximaal 1000 tekens!

Een voorbeeld van een uitgebreide citation (745 tekens)
F&J webcreation jouw online marketing bureau uit Zwolle gevestigd aan de Baileystraat 9a. Wij zijn bereikbaar op: 038 200 1600 of via info@fenj.nl. Wil je weten hoe wij kunnen bijdragen aan jouw online succes? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar ons werk of ons team? Check https://www.fenj.nl. Wil je op de hoogte blijven van de laatste online marketing tips, trends en ontwikkelingen? Hou dan vooral onze social media in de gaten. Volg je ons al op Facebook? Like ons: https://www.facebook.com/fjwebcreation/ F&J webcreation is opgericht in 2002 en uitgegroeid tot een bedrijf met 15 werknemers. Heb jij hulp nodig bij jouw online strategie en vraagstukken? Wil je nieuwe business? Een website hebben die voor je werkt? Waar wacht je nog op?!

En nu? Aan de slag met jullie citation

Is het belang van citations helder geworden? Succes met het schrijven van jouw citation. Én mocht je hulp nodig hebben of zit je krap in tijd? Team F&J helpt je graag op weg. Zoek gerust contact met ons en wij denken mee over jouw online autoriteit of schrijven jouw citation!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
SEO
Alles wat je wilt weten over interne backlinks

Interne backlinks zijn hyperlinks die binnen een website van de ene pagina naar een andere pagina verwijzen. Dit type link is belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO)