Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

Wat weet Facebook van jou?

Pfff….alweer een advertentie van Vodafone op mijn tijdlijn op Facebook. Alsof die advertenties aan de zijkant nog niet genoeg zijn zeg. Ha, wel grappig. Ik ben pas nog op zoek geweest naar abonnementen! Het lijkt wel alsof ze meekijken….

Newsflash! Dat is ook zo!

Facebook kent jou nog beter dan je familie en je vrienden. Sterker nog, nog beter dan jij jezelf kent. Althans…dat denken ze ?
De manier waarop jij je gedraagt in real life is niet per definitie de manier waarop jij je gedraagt op het web en de sociale media.

Naast de advertenties op Facebook, op basis van cookies van bezochte websites, let Facebook zelf ook heeeeeel goed op namelijk.

Ik ben wel benieuwd wat Facebook nou van mij weet en hoe zij de data verzamelen. Onlangs kwam ik een Chrome extensie tegen genaamd Data Selfie. Deze app laat zien wat voor data er verzameld wordt door Facebook.

In de afgelopen jaren is er al veel gedoe om geweest rondom de vraag wat Facebook weet, hoe ze dat weten en wat ze er mee doen. Een deel van het antwoord is er. Of nouja, geef je zelf eigenlijk door deze app te gebruiken.

De app verzamelt data over de meest bizarre dingen van jou. Welke artikelen klik je op? Waar kijk je naar en hoe lang? Wat typ je in je statusupdate (en haal je wellicht weer weg)? Ja! Serieus ook dat wordt bijgehouden!

Zo wordt er informatie verzameld over onder andere jouw interesses, politieke voorkeur en eventuele geloofsovertuiging.

He? Maar hoe dan? Door bij te houden wat jij geliked hebt, wat je hebt gelezen, wat je getypt hebt en zelfs waar je op geklikt hebt. Als je de app opent, zie je precies wat er verzameld is.

Data Selfie – Chrome extension from DATA X on Vimeo.

En omdat we zo van lijstjes houden, wordt er ook een top 10 gemaakt van jouw favoriete vrienden en pagina’s. Op basis van likes en de tijd die je doorbrengt op pagina’s en profielen, kun je dus zien wie jouw nr. 1 vriend is!! Oke oke, in jouw Facebook leven dan ?

En met die info, een algoritme en een supercomputer wordt er een ‘persoonlijkheidsprofiel’ van jou gemaakt. Dat dus.

Om het nog leuker te maken: Er worden ook voorspellingen gedaan op basis van de data die ze verzamelen. Dan hebben we het niet over een weersvoorspelling, maar over een voorspelling van jouw persoonlijkheid! Daarvoor wordt de Big Five persoonlijkheidskenmerken gebruikt. En die vertelt ons precies, ben jij introvert en zorgvuldig of juist niet?

Door de app kun je nu in elk geval zien welke informatie er over je wordt verzameld. Nog steeds weet je niet waarom Facebook jou die ene advertentie laat zien, maar wat je in elk geval wel wel weet is hoe en welke informatie zij verzamelen over jou.

En tuurlijk zit er een kloof tussen wie jij bent in het echt en wie jij bent online. Maar goed, het doel van de app is dan ook om inzichtelijk te maken hoe het verzamelen van data werkt.

Wil je een beetje een ‘goed’ beeld van jezelf krijgen? Dan moet je de app wel een tijdje gebruiken om langer data te verzamelen. Want je wilt ongetwijfeld weten hoe jij bent toch?!

Google Gsuite reseller
Na een prettige samenwerking is de website voor onze Fysiotherapie praktijk opgeleverd en we zijn er meer dan tevreden mee. De creativiteit,... vriendelijkheid, de altijd snelle respons en de duidelijkheid kenmerken F&J voor mij. Een beter resultaat kon ik niet verwachten!Lees meer
Ronald Mekking
Goede functionele website gebouwd! Denken met je mee, ook voor verbetering van de vindbaarheid van de website en verdere marketing.
Arnoud van Guilik
Wij zijn al jaren klant bij F&J naar volle tevredenheid!
Rikels Slaapexperts
Als groeiend glasbedrijf in de particuliere sector bied FenJ een perfect partnerschap voor onze online marketing! Goed meedenken, ideeën,... creativiteit en een luisterend oor werpt zijn vruchten af in onze commercie. Beter vindbaar op het world wide web zorgt voor meer opdrachten. Kort geleden met Joyce Rademaker een strategie sessie gehad (aanrader voor elke ondernemer). Hieruit blijkt dat wij nog meer uit online marketing kunnen halen en zal FenJ hierbij weer een grote rol spelen voor de juiste content en know-how!Met vriendelijke groeten, Tino KwakkelKwakkelglas Glaszetbedrijf.Lees meer
Tino Kwakkel
F&J webcreation is sinds enkele jaren de vaste online 'leverancier' voor Space Winner. In deze periode hebben zij laten zien een goed, betrouwbaar,... flexibel en betaalbaar product te kunnen leveren door middel van hun eigen CMS. Hoewel er tegenwoordig tal van open source alternatieven zijn, is dat voor ons geen reden geweest over te stappen. Tot op heden kent het CMS voor ons geen of nauwelijks beperkingen. Mark, Kim Fred en Joyce denken met je mee, zitten niet op de klok en zijn bovendien makkelijk in de omgang. De programmeurs (die ik niet ken) weten de werkzaamheden snel en goed uit te voeren. Voor F&J zou ik een vaste samenwerking met een hele goede online marketeer een aanwinst en voor de toekomst eigenlijk ook een must vinden. Ik kan dit bedrijf bij iedereen warm aanbevelen! (Space Winner Self Storage)Lees meer
Joost Kleine Snuverink
Al een paar jaar werken we naar volle tevredenheid samen met F&J Webcreation. De technische realisatie van onze website en sinds kort ook onze... mobiele website met CMS is door F&J uitgevoerd en alles functioneert prima naar wens.Lijnen zijn kort, snel schakelen, meedenken; top! Lees meer
Albertine Jongsma
Een geweldig team. Gedreven, professioneel , afspraak is afspraak, stipt, communicatief - ze gaan voor de klant en het eindresultaat. Langdurig... zeer prettig samengewerkt met de realisatie van mijn nieuwe website voor PC, tablet en mobiel. F&J Webcreation krijgt 5 sterren van mij; dubbel en dwars verdiend!Lees meer
Marc Vorgers
In een project voor een gemeenschappelijke opdrachtgever heb ik voor het eerst mogen samenwerken met F&J Webcreation en ik kan wel stellen dat die... samenwerking uitermate prettig tot stand kwam en al die tijd alleen nog maar beter werd.Het team staat open voor suggesties, afspraken worden nagekomen, planningen gehaald conform aanbieding en er komen nooit spreekwoordelijke konijntjes uit de hoed.Als je op zoek bent naar een webdesign club, dan is F&J een echte aanrader!Lees meer
Eduard de Boer