Wat weet Facebook van jou?

28 februari 2017
Door Team F&J
Team F&J
Support / Marketing / SEO

Wat weet Facebook van jou?

Pfff….alweer een advertentie van Vodafone op mijn tijdlijn op Facebook. Alsof die advertenties aan de zijkant nog niet genoeg zijn zeg. Ha, wel grappig. Ik ben pas nog op zoek geweest naar abonnementen! Het lijkt wel alsof ze meekijken….

Newsflash! Dat is ook zo!

Facebook kent jou nog beter dan je familie en je vrienden. Sterker nog, nog beter dan jij jezelf kent. Althans…dat denken ze ?
De manier waarop jij je gedraagt in real life is niet per definitie de manier waarop jij je gedraagt op het web en de sociale media.

Naast de advertenties op Facebook, op basis van cookies van bezochte websites, let Facebook zelf ook heeeeeel goed op namelijk.

Ik ben wel benieuwd wat Facebook nou van mij weet en hoe zij de data verzamelen. Onlangs kwam ik een Chrome extensie tegen genaamd Data Selfie. Deze app laat zien wat voor data er verzameld wordt door Facebook.

In de afgelopen jaren is er al veel gedoe om geweest rondom de vraag wat Facebook weet, hoe ze dat weten en wat ze er mee doen. Een deel van het antwoord is er. Of nouja, geef je zelf eigenlijk door deze app te gebruiken.

De app verzamelt data over de meest bizarre dingen van jou. Welke artikelen klik je op? Waar kijk je naar en hoe lang? Wat typ je in je statusupdate (en haal je wellicht weer weg)? Ja! Serieus ook dat wordt bijgehouden!

Zo wordt er informatie verzameld over onder andere jouw interesses, politieke voorkeur en eventuele geloofsovertuiging.

He? Maar hoe dan? Door bij te houden wat jij geliked hebt, wat je hebt gelezen, wat je getypt hebt en zelfs waar je op geklikt hebt. Als je de app opent, zie je precies wat er verzameld is.

Data Selfie – Chrome extension from DATA X on Vimeo.

En omdat we zo van lijstjes houden, wordt er ook een top 10 gemaakt van jouw favoriete vrienden en pagina’s. Op basis van likes en de tijd die je doorbrengt op pagina’s en profielen, kun je dus zien wie jouw nr. 1 vriend is!! Oke oke, in jouw Facebook leven dan ?

En met die info, een algoritme en een supercomputer wordt er een ‘persoonlijkheidsprofiel’ van jou gemaakt. Dat dus.

Om het nog leuker te maken: Er worden ook voorspellingen gedaan op basis van de data die ze verzamelen. Dan hebben we het niet over een weersvoorspelling, maar over een voorspelling van jouw persoonlijkheid! Daarvoor wordt de Big Five persoonlijkheidskenmerken gebruikt. En die vertelt ons precies, ben jij introvert en zorgvuldig of juist niet?

Door de app kun je nu in elk geval zien welke informatie er over je wordt verzameld. Nog steeds weet je niet waarom Facebook jou die ene advertentie laat zien, maar wat je in elk geval wel wel weet is hoe en welke informatie zij verzamelen over jou.

En tuurlijk zit er een kloof tussen wie jij bent in het echt en wie jij bent online. Maar goed, het doel van de app is dan ook om inzichtelijk te maken hoe het verzamelen van data werkt.

Wil je een beetje een ‘goed’ beeld van jezelf krijgen? Dan moet je de app wel een tijdje gebruiken om langer data te verzamelen. Want je wilt ongetwijfeld weten hoe jij bent toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Content Marketing
Trends op het gebied van contentmarketing

Content Specialist Dé contentmarketing trends die je moet kennen! Contentmarketing: jarenlang hebben we het er ‘gewoon’ even bij

Social Media
Hoe kan ik WhatsApp zakelijk gebruiken?

Waar je eerder alleen maar telefonisch en per e-mail in contact kon komen met de klant, zijn er nu veel meer mogelijkheden.
Wat denk je van Facebook, Twitter of een live chat? Maar, ook WhatsApp begint een plek te veroveren in de wereld van de klantenservice met WhatsApp Business.