Veilig online winkelen

4 oktober 2016
Door Team F&J
Team F&J
Support / Marketing / SEO

Veilig online winkelen

Aaah, een leuke jas! En voor een mooie prijs! Die had je nou net nodig voor de komende winter. Vol enthousiasme bestel je de jas en rekent hem af. En nu…wachten maar!

Na een week heb je nog steeds niets in huis. En je had je er zo op verheugd! Toch maar eens even contact opnemen met het bedrijf.

Op naar de website, maar hey, die werkt niet meer. Na een tijdje zoeken kom je erachter dat ze ook geen telefoonnummer hebben en je vindt op internet soortgelijke verhalen van mensen die ook nooit hun product hebben gekregen.

Zou het dan echt?

De webshop zag er toch legitiem uit?!

En dat is net het probleem! Nepwebwinkels zien er echt en legitiem uit. Er staat een KvK nummer op, de url bevat een naam van een echte winkel, de logo’s van die winkel komen terug en er staat zelfs een certificaat op de site van Thuiswinkelwaarborg.

Veel mensen zijn al slachtoffer van de nepwebwinkels. Maandelijks worden er door de politie goed nagemaakte webwinkels offline gehaald en ook de consumentenbond schenkt er aandacht aan.

Sommige mensen nemen de moeite om aangifte te doen, maar de politie kan vaak niets betekenen in dit verhaal. Er wordt gewerkt aan een landelijk meldpunt voor internetoplichting.

Waar kun je op letten? Een aantal tips:

Handig!
Er zijn een aantal handige hulpmiddelen waar je gegevens kunt checken. Dus twijfel je? Gebruik een van onderstaande linkjes:
Webwinkelchecker
Politie
Fraudehelpdesk

Ook AlertOnline maakte hier een infographic over met een aantal tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Online veiligheid
Wat is ransomware?

Heeeeey, een grappig plaatje! Even openen!
Opeens gebeurt er alles behalve het tonen van dat bestand. Sterker nog, voor je het door hebt, zijn er bestanden vergrendeld en met een beetje pech je hele pc of netwerk.

Online veiligheid
Openbare Wifi?

Op een terrasje in Parijs besluit je eens te kijken of de gelegenheid waar je zit, ook Wifi heeft. Ah, nog beter. Een ander openbaar wifinetwerk! Kun je mooi even die foto’s versturen van de Eiffeltoren. Oh en ook even checken hoe je banksaldo er voor staat na de shopsessie op de Champs d’elysees.

Online veiligheid
Sterke wachtwoorden

Er moet een account aangemaakt worden voordat je de bestelling kunt afronden. Het veldje wachtwoord is aan de beurt.