Kim Daanen

Support / Marketing / SEO

Veilig online winkelen

Aaah, een leuke jas! En voor een mooie prijs! Die had je nou net nodig voor de komende winter. Vol enthousiasme bestel je de jas en rekent hem af. En nu…wachten maar!

Na een week heb je nog steeds niets in huis. En je had je er zo op verheugd! Toch maar eens even contact opnemen met het bedrijf.

Op naar de website, maar hey, die werkt niet meer. Na een tijdje zoeken kom je erachter dat ze ook geen telefoonnummer hebben en je vindt op internet soortgelijke verhalen van mensen die ook nooit hun product hebben gekregen.

Zou het dan echt?

De webshop zag er toch legitiem uit?!

En dat is net het probleem! Nepwebwinkels zien er echt en legitiem uit. Er staat een KvK nummer op, de url bevat een naam van een echte winkel, de logo’s van die winkel komen terug en er staat zelfs een certificaat op de site van Thuiswinkelwaarborg.

Veel mensen zijn al slachtoffer van de nepwebwinkels. Maandelijks worden er door de politie goed nagemaakte webwinkels offline gehaald en ook de consumentenbond schenkt er aandacht aan.

Sommige mensen nemen de moeite om aangifte te doen, maar de politie kan vaak niets betekenen in dit verhaal. Er wordt gewerkt aan een landelijk meldpunt voor internetoplichting.

Waar kun je op letten? Een aantal tips:

  • Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is de koop vaak ook te mooi om waar te zijn.
  • Google op de URL en check reviews en ervaringen van anderen
  • Overweeg te betalen met een creditcard of PayPal, deze betalingen kunnen indien nodig weer teruggehaald worden
  • Let er op of jouw gegevens beveiligd het web over gaan. Bij een beveiligde verbinding staat er https:// in de adresbalk en een (groen) slotje.
  • Controleer zo nodig hoe lang de website al in de lucht is. Ga naar www.sidn.nl, en zoek op het domeinnaam van de webwinkel (klik het kruisje aan bij uitgebreide informatie). Je ziet dan de registratiedatum. Voor niet .NL domeinen kun je http://whois.domaintools.com/ raadplegen
  • Heeft de webwinkel een keurmerk? En zelfs een certificaat op de website staan? Check altijd de website van het keurmerk of deze webwinkel inderdaad een certificaat heeft. Want ook deze worden nagemaakt.
  • Check via de online shopscan of de webshop ok is
  • Marktplaats is een ideaal podium voor deze nepperds. Pas dus op wanneer je vanaf daar naar een webwinkel gelokt bent.

Handig!
Er zijn een aantal handige hulpmiddelen waar je gegevens kunt checken. Dus twijfel je? Gebruik een van onderstaande linkjes:
Webwinkelchecker
Politie
Fraudehelpdesk

Ook AlertOnline maakte hier een infographic over met een aantal tips!