Meerkat en Persicope

15 mei 2015
Door Team F&J
Team F&J
Support / Marketing / SEO

Meerkat en Periscope

Opeens was het er. En opeens was het ook populair. Op Twitter zag je steeds meer tweets voorbij komen met een linkje en de term Meerkat. De eerste keer klikte ik er niet op, maar hoe vaker ik het voorbij zag komen hoe nieuwsgieriger ik werd.

Wat is Meerkat?

Het woord Meerkat betekent stokstaartje. Dit is dan ook het beeldmerk ? Maar naast stokstaartje heeft het woord nu ook een nieuwe betekenis gekregen. Meerkat geeft je de mogelijkheid om video’s live te delen via Twitter. De dienst is beschikbaar voor iPhone bezitters. Je download de app, vult -hoe verrassend- een aantal gegevens in en logt in met je Twitteraccount. Dit is overigens ook de enige optie om in te loggen. Met één druk op de knop creer je een livestream. Op het moment dat je gaat streamen, gaat er automatisch een tweet uit waar in staat dat jij aan het streamen bent. Andere gebruikers kunnen jouw stream bekijken en ook comments geven op hetgeen je streamt. Wanneer je volgers hebt op Meerkat, ontvangen zij een pushbericht dat jij aan het streamen bent

Nieuw?

Nou bestond de mogelijkheid van een livestream uiteraard allang. Maar waarom werd Meerkat dan opeens zo populair? De app is een voorbeeld van eenvoud. Geen poespas, 20 verschillende opties of een ellendig stappenmenu. Nee, je logt in en gaat streamen! Wat bij heeft gedragen aan de populariteit, is het gebruik van de app tijdens het South by Southwest festival. De app bleek een eenvoudige manier om presentaties en optredens de delen met de wereld. Ook het gebruik door sterren als Afrjojack, Snoop Dogg en Jimmy Fallon hebben bijgedragen aan de plotselinge opmars hiervan. Want ja, het is best leuk om eens mee te kijken met die sterren!

En toen was er Periscope

Meerkat had talloze opties, totdat Twitter ingreep. De mogelijkheden werden beperkt en de makers waren genoodzaakt om een update uit te voeren om die mogelijkheden weer terug te halen. Maar daar kwam Twitter met Periscope. Eigenlijk exact hetzelfde principe alleen met meer opties als het om Twitter gaat. Begin dit jaar is het bedrijf dat Periscope ontwikkelde, overgenomen door de microblogdienst.

Meerkat versus Periscope

Er zit zeker verschil tussen de twee streamingapps. Waar er bij Meerkat een tweet uitgaat wanneer je een stream start, is dit bij Periscope niet ‘verplicht’. Ook het starten van een stream is iets anders. Bij Meerkat druk je op de knop en je streamt. Dit zou vervelende situaties op kunnen leveren als je per ongeluk op de stream knop klikt terwijl je dit niet wilt. Periscope heeft de knop Broadcast now toegevoegd. Wanneer je hier op klikt, begin je pas echt met streamen. Ook kun je jouw streams nog 24 uur terugkijken met Periscope. Qua uitstraling van de app is Periscope wel beter en gebruiksvriendelijker. Meerkat oogt net iets ‘kariger’. Wat ik zelf een drempel vond bij Meerkat is het verplicht invoeren van je telefoonnummer om door te kunnen.

Ben je me nou aan het filmen?

Tsja. Dan heb je natuurlijk het welbekende onderwerp…privacy. Nou ligt het internet en social media sowieso al overhoop met privacy, want iedere stap die je op het web begeeft, laat zijn afdrukken achter. Bedrijven als Facebook en Google weten veel van je zonder dat je het eigenlijk beseft. Maar het streamen van jouw omgeving gaat weer een stapje verder. Want wat nou als er iemand in jouw omgeving aan het streamen is zonder dat jij het weet? En jij dus wereldwijd te zien bent. Of laten we het omdraaien: op het moment dat je gaat streamen, denk jij dan aan de privacy van de mensen om je heen?
Uiteraard zijn er ook genoeg gebruikers die een concert of voetbalwedstrijd streamen. Hoe moet je daar mee omgaan met betrekking tot auteursrechten en rechten om het uit te zenden? Want ja, de keuze is snel gemaakt wanneer je moet betalen voor het voetbalkanaal, maar je ook gewoon gratis de wedstrijd kunt kijken…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oh, en wat je zeker niet mag missen?
Deze relevante blogs
Content Marketing
Trends op het gebied van contentmarketing

Content Specialist Dé contentmarketing trends die je moet kennen! Contentmarketing: jarenlang hebben we het er ‘gewoon’ even bij

Social Media
Hoe kan ik WhatsApp zakelijk gebruiken?

Waar je eerder alleen maar telefonisch en per e-mail in contact kon komen met de klant, zijn er nu veel meer mogelijkheden.
Wat denk je van Facebook, Twitter of een live chat? Maar, ook WhatsApp begint een plek te veroveren in de wereld van de klantenservice met WhatsApp Business.